U subotu, 21. aprila 2018. godine zvanično je završeno svetsko takmičenje u rešavanju poslovnih studija slučaja, Belgrade Business International Case Competition 2018.

Ukupno 100 studenata i njihovih mentora sa 20 univerziteta iz SAD-a, Australije, Kanade, Nemačke, Danske, Hong Konga, Kine i Tajlanda rešavalo je tri studije slučaja u okviru šestog takmičenja BBICC 2018. Takmičenje je održano od 15. do 21. aprila u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i najveće menadžment konsalting organizacije Case Study Club.

“Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl., a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge”, 

rekla je prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u, u intervjuu za emisiju “Tri tačke” na televiziji N1.

Prvu malu studiju slučaja koju su studenti radili 5 sati, zadala je kompanija koja je globalni specijalista u automatizaciji i upravljanju energijom, Schneider Electric, a zadatak je bio kreiranje strategije za elektronsko poslovanje.

Drugu malu studiju slučaja dala je kompanija Paneleven Group, a zadatak je bio da se odabere odgovarajuća tehnologija i adekvatan poslovni model za kriptovalutu xCEEdium. Kompanija Paneleven je specijalizovana za marketing, distribuciju, projekte i razvoj softvera i integraciju uspostavljanja dugoročnog odnosa sa vodećim kompanijama ključnog tržišta u ovim regionima.

Upravo je ovaj treći dan takmičenja, zbog zadate teme, za nas bio posebno interesantan.

Paneleven kompanija organizuje ove godine, drugu po redu, xCEEd konferenciju od 21. do 24. maja u Beogradu. Kompanija je ponosna što će biti predvodnik u uvođenju finansijske tehnologije, tako što će prva ponuditi sopstvenu kriptovalutu kreiranu za potrebe ove konferencije - xCEEdium. On će biti zvanična (kripto)valuta konferencije, sa inicijalnom (i glavnom) svrhom da pruži učesnicima konferencije (od kojih većina nikad nije imala priliku da se bavi kriptovalutama) neposredno iskustvo sa kriptovalutama, na opipljiv i zabavan način.

Bili smo na licu mesta kako bismo ispratili prezentacije ovog slučaja i zaključili da su se takmičari odlično snašli. Za samo pet sati rada, uspeli su da dođu do veoma zanimljivih rešenja, za koje je timovima koji se time inače bave, potrebno nekoliko nedelja rada.

Treću, veliku studiju slučaja kompanije Telekom Srbija studenti su radili 24 sata. Zadatak koji je kompanija Telekom Srbija dala bio je da se nadomeste opadajući prihodi od fiksne telefonije i osmisli način uvođenja “interneta stvari” u ponudu.

Timovi studenata su imali priliku da svoja rešenja prezentuju pred stručnim žirijem sačinjenim od top menadžera, konsultanata vodećih kompanija iz Srbije, kao i predstavnika Vlade Republike Srbije.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je The Stephen J.R. Smith School of Business, Queen’s University.

Foto: Nikola Ćirković

‘‘Rešavanje slučaja, kao jedan tim, zahtevalo je mnogo vežbe. Potrudili smo se da dođemo do najboljeg mogućeg rešenja u prvih nekoliko sati rada i to je zahtevalo da tokom rada menjamo pravac u kom naša ideja ide. Bilo je zanimljivo videti kako velika kompanija poput Telekoma Srbija može koristiti rešenja nas studenata. Naše iskustvo sa takmičenja je sjajno i u njemu smo jako uživali’’,

rekla je Elieen Smith, takmičarka koja je deo pobedničkog tima iz Kanade.

Drugoplasirani tim je Foster School of Business, University of Washington.

Posebnu nagradu dobio je Preston Gulledge, student Foster School of Business, University of Washington iz Amerike, koji se istakao kao najbolji prezenter.

Foto: Nikola Ćirković

Treće mesto pripalo je timu American University of Beirut.

Foto: Nikola Ćirković

Ovom prilikom bismo smo čestitali svim timovima na učešću i postignutim rezultatima. Nadamo se da ćemo videti realizaciju bar nekih od ponuđenih rešenja.

 

Izveštava Kristina Ristin, uz srdačnu pomoć Bogdana Radenkovića