Bankarske grupe BBVA i Banco Santander pridružile su se međunarodnoj asocijaciji za pouzdane blokčein aplikacije (IATBA) Evropske unije, prema španskom ekonomskom listu Expansion od 20. novembra.

Predstavnici dve španske bankarske grupe bili su pozvani na EU blokčein rundu debate u Briselu od strane Marije Gabriel, komesara za digitalnu ekonomiju i društvo, i Roberta Viole, direktora EU Odeljena za komunikacione mreže, sadržaj i tehnologiju.

Prema BBVA saopštenju za javnost, tokom sastanka EU zvaničnici su otkrili da će IATBA krenuti sa radom u prvom kvartalu 2019. godine. Glavni cilj udruženja je razvoj EU blokčein regulative, zajedno sa pripremom lansiranja blokčein aplikacija širom EU.

Prema Expansion-u, BBVA i Santander su među prvih pet banaka koje su pozvane da se pridruže IATBA-u. Ostali članovi udruženja još nisu obelodanjeni.

IATBA je inicijativa koju promoviše Evropsko blokčein partnerstvo - saradnja 27 zemalja EU, uključujući UK, Francusku, Nemačku, Švedsku, Holandiju i Irsku. Kao što je Cointelegraph ranije izvestio, države sarađuju kako bi uspostavile "evropsku blokčein infrastrukturu usluga koje će podržati pružanje prekograničnih digitalnih javnih usluga, uz najviše standarde bezbednosti i privatnosti".

Dok je CEO BBVA ranije zapazio neke izazove i ograničenja blokčein tehnologije, kompanija je već testirala nekoliko blokčein rešenja. U junu je banka sa španskom energetskom kompanijom Repsol sarađivala na testiranju različitih blokčein tehnologija, a najviše Hyperledger i Itirijum.

Nedavno je BBVA izvršio zajam od 150 miliona dolara na privatnoj blokčein mreži kroz grupu od tri banke za finansiranje, uključujući francusku bankarsku grupu BNP Paribas i japansku banku Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

Santander je takođe zainteresovan za decentralizovane tehnologije. U julu se pridružila IBM-ovoj blokčein platformi zajedno sa još četiri banke, i stvorila istraživački tim za istraživanje korišćenja blokčeina u trgovanju hartijama od vrednosti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović