‘Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ (BBVA) je potpisala novi zajam uz pomoć blokčeina sa firmom ACS Group koja se bavi građevinarstvom, objavljeno je u zvaničnoj izjavi BBVA 19. jula.

BBVA, multinacionalna bankarska grupa iz Španije, je potpisala sporazum sa ACS kako bi pružila dugoročni zajam od 100 miliona evra (117 miliona dolara).

Novi zajam koji je potpisan uz pomoć blokčeina bi trebao da poboljša efikasnost finansijskih procesa u kompaniji tako što će pružiti bolju transparentnost i uvid u procese ugovaranja.

Praćenjem zajma preko blokčeina omogućava svim stranama da nezavisno prate faze realizacije ugovora, kao i njegove uslove. Ovaj pilot projekat takođe uključuje i digitalizaciju procesa pregovora sa menadžmentom i očekuje se da će se vremenski period za to smanjiti “sa nekoliko dana na nekoliko sati.”

U aprilu 2018, BBVA je uspešno izvršila “prvu globalnu korporativnu pozajmicu” koristeći blokčein tehnologiju sa španskom kompanijom za informacione tehnologije Indra.

Prošlog meseca, BBVA je saopštila da je potpisala još jedan sporazum preko blokčeina sa vodećom kompanijom za naftu i gas Rapsol o obnavljanju kredita vrednog 325 miliona evra (377 miliona dolara). Ovo je takođe bila i prva upotreba blokčein tehnologije u sferi korporativnog finansiranja.

Dok kompanija aktivno koristi blokčein tehnologiju, kao i tehnologiju distribuiranog registra (DLT) u procesu procesuiranja i slanja dokumenata za zahteve, BBVA-ov generalni direktor Karlos Tores je rekao da blokčein još uvek nije “dovoljno zreo” i da postoje ozbiljni problemi sa njim. Tores je dodao da uprkos izazovima BBVA želi da ga primeni u relevantnim slučajevima “čim on stasa i regulacije budu spremne.”

 

Pripremio: Stevan Kostić