Nakon hard forka 15. maja, čini se da je bitkoin keš (BCH) doživeo reorganizaciju u dva bloka u lancu, što je rezultiralo dvostrukom potrošnjom od 3.392 BCH (oko 1,35 miliona dolara u vreme pisanja vesti). Prema izveštaju koji je objavio istraživački sektor berze derivata kriptovaluta BitMex 24. maja.

Prema izveštaju, nedavni BCH hard fork imao je tri međusobno povezana problema. Prvo, očigledna greška koju je napadač iskoristio odmah nakon hard forka. Napadač je bio u mogućnosti da "emituje transakcije koje su ispunile uslove mempul validacije, ali nisu prošle konsenzusne provere." Rudari koji su pokušavali da proizvode blokove sa navedenim transakcijama nisu bili u mogućnosti, umesto toga proizvodili su prazne blokove.

Prazni blokovi navodno su doveli do zabrinutosti među rudarima koji su "pokušali da izrudare na izvornom lancu (pre hard forka), izazivajući konsenzusnu podelu lanca."

Treći uzajamno povezan problem bio je taj što je konsenzusna podela lanca navodno sprečila funkcionisanje sistema namenjenog za povrat sredstava koji su slučajno poslati na SegWit adrese. Prema BitMex-ovom istraživanju, "njegov neuspeh je možda rezultirao namernom i koordiniranom reorganizacijom 2 blokčeina."

U izveštaju se tvrdi:

“Na osnovu naših izračunavanja, oko 3.392 BCH je možda uspešno dvostruko potrošeno u orkestriranoj obrnutoj transakciji. Međutim, jedina žrtva u odnosu na ove dvostruko potrošene novčiće mogao bi da bude originalni "lopov"."

Kao što izveštaji BitMex Research, gore navedena tri pitanja tokom hard forka dovela su do 25 transakcija (3.392 BCH) koje nisu uključene u reorganizovani lanac, što predstavlja dvostruku potrošnju.

Kako je u to vreme izveštavao Cointelegraph, bitkoin SV (BSV) blokčein - rezultat prethodne BCH hard forka - borio se sa veličinom bloka nakon niza reorganizacija blokova u aprilu.

U januaru, duboka reorganizacija itirijuma klasik (ETC) blokčeina, koji je navodno uključivao dvostruku potrošnju, uključivao je kripto vredan više od 1,1 miliona dolara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović