Glavni tužilac Belorusije izrazio je zabrinutost zbog uloge koju kriptovalute mogu imati u utaji poreza, izvestio je 4. juna lokalni dnevni list TUT.by.

Govoreći o tome kako je Belorusija bila domaćin regionalne konferencije Međunarodnog udruženja tužilaca, Aleksandar Konjuk je rekao da je došlo vreme da prisutni predstavnici vlasti prouče upotrebu kriptovaluta.

Belorusija je postala jedna od prvih zemalja u regionu koja je formirala formalno zakonodavstvo oko bitkoina (BTC) i drugih kriptovaluta, proglašavajući ih legalnim u 2017. godini.

“Relevantnost sajber kriminala je očigledna”, rekao je on na konferenciji, na kojoj su predstavnici Rusije, Gruzije, Moldavije, Poljske, Kazahstana i Litvanije. Konjuk je nastavio:

“Pojavilo se više novih shvatanja i potrebno je proučiti situaciju vezanu za bitkoin i kriptovalute. To su stvari koje ulaze u naše živote. Na primer, kriptovaluta predstavlja ozbiljan rizik za utaju poreza.”

Koncept koji govori o tome da kriptovalute igraju glavnu ulogu u sajber kriminalu nastavlja da se pojavljuje kod različitih vlada, dok kritičari odbacuju ideju da ona postaje sredstvo finansiranja počinilaca.

U skladu sa zakonskim okvirom, najveća beloruska banka je u januaru signalizirala da je ipak zainteresovana za uspostavljanje kripto berze.

U susednoj Rusiji, u međuvremenu, sa kojom Minsk ima jedinstvene ekonomske veze, vlasti nastavljaju da se muče kako da se nose sa upotrebom kriptovalute.

Nedavno je centralna banka zemlje izjavila da je protiv legalizacije bitkoina i altkoina kao instrumenata plaćanja

Za razliku od Belorusije, velika državna Sberbanka izjavila je da obustavlja svoje planove vezane za kriptovalute zbog negativnog stava Banke Rusije.