Beloruski Visoko tehnološki park (HTP), nacionalna ekonomska zona koja doprinosi IT poslovanju, ustanovila je pravila za rad tržišta kriptovaluta u državi, prema dokumentima koje je objavio HTP 30. novembra.

Dokumenta koja regulišu i definišu uslove za različite vrste preduzeća koja posluju sa kriptovalutama i ICO projektima, kao opšta dokumenta koja regulišu ove propise - Dekret broj 8 “O razvoju digitalne ekonomije” - potpisan je već prošle godine.

HTP, poznat i pod nazivom beloruska silicijumska dolina, je odgovorna za uspostavljanje pravila uz pomoć kojih se regulišu kriptovalute u zemlji. Danas je HTP objavio pet dokumenta: “Zahtevi za podnosioce zahteva”, “Zahtevi za operatere kripto platformi”, “Zahtevi za operatere kriptovaluta”, Zahtevi za operatere ICO-a” i “Zahtevi za pravila interne kontrole”.

Sada kada su sva ova pravila prihvaćena, ona formiraju “potpuno pravno regulisanje kriptovaluta u Belorusiji”, izveštava Dev.by. Takođe se navodi:

“Rezidenti HTP su dobili potpunu zakonodavnu podršku za kripto aktivnosti od strane regulatora. HTP administracija, zajedno sa Narodnom bankom, Finansijskim departmanom za nadzor odbora državne kontrole, međunarodnim stručnjacima i drugim organima, sastavila je i potpisala sva potrebna dokumenta.”

Na proleće, Vlada Belorusije nazvala je digitalizaciju nacionalne ekonomije ”glavnim prioritetom”, zato što ima sposobnost da transformiše “ekonomiju, javnu upravu i socijalne usluge”, kako je izvestio Cointelegraph 16. maja.

Na početku jeseni zamenik ministra inostranih poslova Belorusije, izjavio je da je cilj Belorusije da uspostavi odnose sa južnokorejskim investitorima koji su zainteresovani za takozvanu “četvrtu industrijsku revoluciju”, stavljajući fokus na veštačku inteligenciju (AI) i blokčein, kako je napisao Cointelegraph 6. septembra.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović