Belarusbank, najveća banka u Belorusiji, razmišlja o uspostavljanju kripto berze, prenosi lokalna informativna agencija BelTA 28, januara.

Prema čelniku odbora banke, Viktoru Ananiču, radi se na tome da se istraže mogućnosti uspostavljanja berze za kriptovalute.

Ananič tvrdi da je digitalizacija jedan od najvažnijih ciljeva Belarusbanke za 2019-u, navodeći da banka takođe radi sa mobilnim operaterima sa ciljem da proširi usluge. Belarusbanka planira da izdaje virtuelne kartice - onlajn, umesto fizičkih kreditnih kartica - za nekoliko meseci, kako je otkrio Ananič.

Čelnik je naglasio da bi bankarski sektor trebalo da bude u toku sa digitalnom industrijom, jer ona jako brzo evoluira.

U vlasništvu Komiteta za državnu imovinu Belorusije, Belarusbank je vodeća bankarska institucija u zemlji, prema obimu kapitala, imovine, kredita i depozita. Procenjeno je da je Belarusbank u 2017. godini imala 13,51 milijardi dolara u operativnim sredstvima.

15. januara, u Belorusiji je pokrenuta prva platforma za trgovinu kriptovalutama koja korisnicima omogućava kupovinu tokenizovanih tradicionalnih sredstava kao što su deonice i zlato sa kriptovalutama.

Projekat podržavaju dve firme, Larnabel Ventures i VP Capital. Do 16. januara, platforma je navodno izdala 150 različitih vrsta tokena, dok kompanija očekuje da će na kraju popisati 10.000 vrsta sredstava.

U novembru 2018. godine, beloruski visoko tehnološki park (HTP), koji je nazvan beloruska silicijumska dolina, uspostavio je regulativu za poslove vezane za kriptovalute u zemlji, uključujući i kompanije povezane sa ICO projektima.

Nedavno je glavna evropska kripto berza Bitstamp ušla u partnerstvo sa švajcarskom internet bankom Dukascopy kako bi sprovela bitkoin (BTC) transakcije u ime Dukascopy banke. Prema uslovima sporazuma, klijenti će moći da šalju bitkoin na svoje naloge, pretvaraju ih u fiat novac i trguju na švajcarskom FX tržištu.

Švajcarska privatna banka Falcon je 21. januara pokrenula podršku za direktne transfere i skladištenje odabranih glavnih kriptovaluta, dozvoljavajući i privatnim i institucionalnim investitorima da ih prebace na i iz sopstvenih segregiranih Falcon novčanika, kao i da pretvore kripto u fiat.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić