Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko zvanično je potpisao "super-liberalni" zakon koji signalizuje državnu podršku blokčeinu i kriptovalutama.

Kako lokalni izvještač Dev.by i drugi objavljuju danas, Lukašenko je u ponedjeljak postavio okvire takozvanog "Razvoja digitalne ekonomije" Belorusije.

Cilj zakonodavstva je uklanjanje birokratije koja bi mogla potencijalno ometati implementaciju blokčeina, i daje okruženju zeleno svetlo za razmenu kriptovaluta.

Pored toga, beloruski "HTP"- tehnološki raj, koji je kreirao Lukašenko u stilu silikonske doline, koji će imati privilegije da privlačiti sredstava putem ICO-a i koristiti kriptovalute pri cirkulisanju transakcija stanovništva, objavio je Cointelegraph prošlog meseca.

"Današnja ratifikacija digitalne ekonomije od strane predsednika: uredba će biti potpisana do kraja ove godine i predstavljaće super-liberalnu verziju sa 100% odsustva birokratije za podršku svim oblicima usvajanja blokčeina", objavio je na fejsbuku, jedan insajder iz IT sektora blizak predsedniku.

Digitalna ekonomija vodi Belorusiju korak dalje od svojih suseda u trci da uključi nove tehnologije u razvoju. Na primer, Rusija je imala problematičan put za usvajanje kriptovalue, a konfliktne izjave stvaraju neizvesnu sliku njihovog budućeg pravnog statusa.

S druge strane, Kazahstan je sve više preduzimao korake ka ostvarenju cilja da postane "Blokčein Singapore".


 

Pripremio: Nikola Mosurović