Uredba, koja se tiče kriptovaluta u Belorusiji, biće ažurirana tako da će biti zahtevano od određenih kripto berzi da obezbede podatke svojih korisnika vlastima - izveštava lokalni medijski servis Forklog (1. maj).

Uredba o razvoju digitalne ekonomije u Belorusiji se revidira, kako bi se uključila potreba za kripto berze locirane u Visokotehnološkom parku (HTP) i da bi se obezbedili indetifikacioni podaci o njihovim korisnicima.

Prema izveštajima od strane RIA novosti, koje Forklog citira, u cilju otvaranja kripto berze u HTP-u, kompanija treba da obezbedi informacije o svojoj upravljačkoj strukturi, imena klijenata i zapise komunikacija. Podaci će navodno biti skladišteni na najmanje pet godina, a u nekim slučajevima KYC zahtevi će se primenjivati na nove korisnike.

Prema izvoru RIA novosti:

"Korisnici moraju ispuniti određene zahteve: bez kriminalnog dosijea, bez stečajnog/banrkotnog postupka koji se vodi protiv osobe ili dokaz o stečaju/bankrotstvu. Najmanje 5 miliona dolara raspoloživih sredstava treba biti prikazano na računu sa izvorom potvrđenog novca."

Forklog napominje da kripto berze takođe moraju imati zaposlenog menadžera za procenu rizika, specijalistu za usklađenost sa propisima i tehničkog direktora kao i da usvoje trenutne finansijske standarde.

Forklog je izvestio da nije još uvek objavljeno kada će se ova revizija primeniti.

HTP, Beloruska "Silikonska dolina" kao tehnološki park, nudi poreske olakšice kompanijama učesnicama do 1. januara 2023. godine, u skladu sa potpisivanjem uredbe o digitalnoj ekonomiji 23 marta. Nakon potpisivanja uredbe, broj HTP rezidenata se povećao na 88 - povećanje od 25%. Međutim, jedan aktuelni problem u vezi sa radom kripto berzi u Belorusiji je taj što beloruske banke još uvek nemaju infrastrukturu za angažovanje u kripto transakcijama, kako je Cointelegraph objavio prošlog meseca.

Krajem marta, Belorusija je zvanično predstavila standarde kripto računa. Ova objava je u skladu za izjavom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je potpisao uredbu o razvoju digitalne ekonomije prošle godine u decembru. Uredba koju je potpisao podržava razvoj blokčein tehnologije kao i kriptovaluta.


 

Pripremio: Bojan Zečević