Belorusija je zvanično predstavila standarde računovodstva kriptovaluta, prema dokumentu Ministarstva finansija 6. marta, izveštava Jourtify 25. marta.

U dokumentu se navode informacije potrebne za tokene za računovodstvene svrhe, kao i kategorizaciju tokena koje dobijaju organizacije (isključujući Narodnu banku, razvojnu banku, nefinansijske bankovne institucije i različite bankarske institucije) zavisno od njihovih daljih upotreba.

Prošlog decembra, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o "Digital Economic Growth", koji podržava blokčein i razvoj kriptovaluta. Cilj zakona je usmeravanje i uklanjanje birokratije koja bi mogla da spreči inovaciju blokčeina, a cilj je da računovodstveni standardi kriptovaluta budu u skladu sa jasnim računovodstvenim uputstvima za kripto korisnike.

Tokeni, ili "digitalni znakovi" kako su navedeni u dokumentu, kupljeni za "realizaciju prava na sertifikovane oznake" klasifikovaće se u kategoriju kredita "Poravnanja sa raznim poveriocima i dužnicima" i "Ostali troškovi i prihodi".

Tokeni koji se ponovo prodaju moraju da se svrstaju u rubriku "Robe" i "Poravnanja sa ugovaračima i dobavljačima" i "Krediti tekućih troškova i prihoda", a one koji se dobijaju kripto rudarenjem idu pod "Gotovi proizvodi" račun i kreditni račun "Primarna proizvodnja".

U ažuriranje postojećih računovodstvenih standarda se dodaje da ona treba da sadrži i vrstu tokena, kao i njihovu početnu vrednost na početku godine i na kraju izveštajnog perioda.

U novembru prošle godine Lukašenko je takođe potpisao zakon o kriptografiji za beloruski High-Tech Park (HTP) koji će stvoriti novu ekonomsku zonu po uzoru na Silicijumsku dolinu, omogućujući tako razvoj specifičnih tehnologija, uključujući kriptovalute i Inicijalne ponude novčića (ICO).


 

Pripremio: Nenad Ćurčić