Očekuje se da će predsednik Belorusije Alekandar Lukašenko potpisati nacrt uredbe, u beloruskom visokotehnološkom parku, koja bi zakonski ozvaničila mogućnost korišćenja kriptovaluta u zemlji.

Prema nacrtu kriptovalute i ICO projeti, kao i rudarenje, momentalno bi bili dozvoljeni u zemlji, dok bi menjačnice imale mogućnost da razmenjuju rublje za kriptovalute.

Prema Izvršnom direktoru najveće beloruske IT holding kompanije, Igoru Mamonenku, kriptovalute i ICO projekti trebaju da budu u potpunosti regulisani kako bi se zaštitili svi igrači na tržištu.

"Maksimalna legalizacija je potrebna...Postojeći zakoni su nedefinisani po ovom pitanju i sve je dozvoljeno, ali je neophodno reformisati zakonodavstvo kako bi svi učesnici bili zaštićeni."

Kratki nacrti dekreta

Potpisivanje dekreta od strane Lukašenka, o unapređenju i uspostavljanju posebne privredne zone usmerene na razvoj informatike 2005. godine, je dovelo do stvaranja gorepomenutog viskokotehnološkog parka (high-tech park - HTP). HTP je projektovan po uzoru na Silikonsku dolinu u SAD-u. Kompanije koje se nalaze u njemu oslobođene su poreza na dohodak, poreza na dodatu vrednost, poreza na imovinu i poreza na zemljište.

Da bi privukli kompanije da uspostave svoje poslovanje u ovom parku napravljeni su dodatni koraci, a jedan od njih je i ovaj novi dekret koji za cilj ima olakšavanje priliva stranih investicija i integraciju novih tehnologija i inovacija u HTP-u. Ove nove tehnologije i inovacije uključuju kriptovalute i ICO projekte.

Lokalni medijski list, Tut By Media, je u svom izveštaju o naznačenom dekretu napisao da će ta odluka dovesti do povećanja prometa kriptovaluta, baziranih na tehnologiji blokčeina, među građanstvom.

"Uredbom se predviđa uvođenje kriptovaluta i tokena u javni promet na osnovu tehnologije blokčeina. Predložena je sveobuhvatna zakonska regulativa kako bi stanovnici HTP-a mogli da obezbede usluge servisa kripto razmene, razmene kriptovaluta, privlačenje finansija preko ICO projekata i kao finalni stadijum da obezbede korišćenje kriptovaluta u svakodnevnom prometu."


 

Pripremio: Miodrag Radonjić