Globalni sajt za razmenu kriptovaluta Currency.com objavio je da će ponuditi tokenizovane obveznice beloruske vlade, navodi se u saopštenju za medije 7. maja.

Prema saopštenju za medije, korisnici sada mogu da koriste fiat novac ili kriptovalute bitkoin (BTC) i iter (ETH) kako bi investirali i trgovali beloruskim državnim obveznicama. Beloruska kompanija “Currency Com Bel LLC” je navodno prva organizacija koja je tokenizovala državne obveznice.

Kao što je slučaj sa drugim kriptovalutama, kao što je bitkoin, investitori će moći da kupe male količine novog tokena. U početku, ovi tokeni se nude na berzi za 1.000 dolara po komadu; token će predstavljati jednu obveznicu, a početno će biti 252 obveznice sa prinosom od 4,2% po godini.

Suosnivač Currency.com-a Viktor Prokopenia odobrava deo beloruskog zakonodavstva u 2018. godini, dekretom br. 8, koji je dao jasne smernice za blokčein industriju. Prokopenia je rekao:

"Sve ovo je omogućeno progresivnim dekretom br. 8 "O razvoju digitalne ekonomije" koji je ratifikovan u Belorusiji 2018. godine, potvrđujući opredeljenost zemlje da igra veliku ulogu u narednom poglavlju tehnološke revolucije."

U prethodnom izveštaju Cointelegraph-a, nacionalna banka Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) izdala je u ime austrijskog trezora vladine obveznice u javnom Itirijum blokčeinu u vrednosti od 1,35 milijardi dolara na aukciji tokom septembra 2018. godine.