Belgijske vlasti su pokrenule internet stranicu kako bi podigli svest o rizicima vezanim za investicije u kripto, objavljeno je u saopštenju za javnost federalnog organa FPS 5. juna.

FPS je registrovao nagli skok interesovanja javnosti vezan za kripto investiranje, što će dovesti do toga da “veliki broj ljudi bude prevaren”. Na osnovu saopštenja, belgijski investitori su prošle godine prijavili gubitak od 2,2 miliona evra zbog kripto prevara. FPS je rekao da je ovo samo “vrh ledenog brega” jer je prijavljeno samo 4% slučajeva. Po njihovoj proceni, investitori u Belgiji su izgubili oko 150 miliona dolara prošle godine.

Veb stranica “To Good to Be True” FPS-a i FSMA-a upozorava javnost o rizicima kripto investiranja, naglašavajući da kriminalci često “obećavaju velike profite” i “često izgledaju pouzdano”. Sajt podstiče potencijalne kripto investitore da pažljivo provere detalje projekata pre nego što investiraju, kao i da budu “oprezni prilikom plaćanja na mreži putem kriptovaluta”.

Na sajtu se nalazi portal sa kojim korisnici mogu prijaviti slučajeve skrivenih kompanija, pored skenera koji prikazuje stranice za prijave prevara.

Na sajtu se dodaje da “odsustvo upozorenja o kompaniji” nakon provere ne znači da kripto projekat ima “važeću licencu” i da je potrebno dalje razmatranje. Na sajtu se kaže da će kompanije ponekad promeniti svoje ime kako bi izbegle pojavljivanje na spiskovima lažnih ili skrivenih projekata.

Prošlog meseca, kancelarija za obrazovanje i zastupanje investitora u Komisiji za hartije od vrednosti i menjačke poslove SAD je pokrenula lažan ICO kako bi povećala svest o tipičnim znakovima koji upozoravaju da je odeđeni ICO prevara i promovisali edukaciju investitora. Veb stranica “HowieCoins” je uključivala notorne detalje ICO prevara, uključujući nejasno i netačno pismo o namerama (whitepaper), garantovane profite i slične dodatke.