Specijalni poreski nadzorni organ (STI) u Belgiji je u potrazi za belgijskim osobama koje

investiraju u kriptovalute na stranim menjačnicama - prenosi lokalni medijski servis De Standaard (petak, 2. mart).

Nakon dobijanja informacija od finskih vlasti da je nekoliko belgijskih poreznika vršilo trgovanja na finskim kripto menjačnicama, STI je počeo da pregleda slučajeve u koje su umešana tri

Belgijanca, sa četvrtim slučajem koji je prekinut - piše Brussels Times.

Sudeći po ustanovljenom pravilu koji je Belgija usvojila prošle godine, kripto špekulanti su u obavezi da plate 33% na svoje kripto profite, pravilo zavedeno pod sekcijom "razni prihodi" na poreskom formularu.

Zbog anonimne prirode trgovinskih kripto platformi biće teško da se kripto porez primeni, navodi nam De Standaard. Ipak, STI planira da sledi primer američke poreske službe (IRS), koja je legalno primorala američku kripto menjačnicu Coinbase da preda podatke od oko 13.000 korisnika radi izvršenja poreskih obaveza.

Belgijski porezni organi će pokušati da koriste dogovor o dvostrukom oporezivanju sklopljen između Belgije i SAD-a,  kao način da dobiju informacije o mogućim belgijskim Coinbase korisnicima - navodi De Standaard. STI, takođe, planira da podnese sličan zahtev za dobijanje informacija od kripto menjačnica kako bi saznao da li su belgijski poreznici među njihovim korisnicima.

Fransis Adins, predstavnik FPS finansija, javne federalne službe Belgije, naveo je za De Standaard:

"Biće istraženo da li se može postaviti pitanje slično onom koje je postavio američki IRS [...]  Postoji još nekoliko sajtova koji se bave bitkoinom i mnogim drugim kriptovalutama. Svaki poznati sajt u ovom domenu može računati na našu punu pažnju."

Dok je IRS prvobitno zatražio od Coinbase-a da preda informacije o svim svojim korisnicima, sudski slučaj koji je Coinbase pokrenuo u novembru 2017. godine, doneo je rešenje da se samo informacije o “najučestalijim" korisnicima predaju IRS-u.


 

Pripremio: Bojan Zečević