Belgijska Agencija za finansijske usluge i tržišta (FSMA) ažurirala je crnu listu kripto veb sajtova povezanih sa prevarama, navodi se u zvaničnom saopštenju od 4. aprila.

Nakon prethodnog ažuriranja crne liste u vezi sa kriptom, u decembru 2018. godine, FSMA je dodala sedam novih platformi za kripto trgovanje u kojima je pronašla znakove prevare.

Crna lista sada uključuje ukupno 120 internet stranica.

U saopštenju, finansijski organ je primetio da je nastavio da prima nove pritužbe potrošača koji su uložili u kriptovalute na te platforme za trgovanje, dodajući da se kripto prevare još uvek dešavaju u Belgiji.

Slično prethodnom ažuriranju, FSMA je navela da je lista sajtova koji se odnose na kripto zasnovana isključivo na nalazima organa, posebno kao rezultat korisničkih izveštaja. Regulator je upozorio da na crnu listu ne ulaze sve kompanije koje bi mogle nezakonito da rade u Belgiji u kripto industriji.

Prošle godine, belgijski finansijski organ FPS Economy (FPS) pokrenuo je veb stranicu za podizanje svesti o rizicima povezanim sa kripto investicijama. Prema FPS-u, belgijski investitori prijavili su gubitke od oko 2,5 miliona dolara u kripto prevarama u 2017. godini, za koje se procenjuje da čine samo 4% ukupnih slučajeva kripto prevara, a ukupni gubici procenjuju se na 152 miliona dolara.

Evropska unija je juče pokrenula Međunarodnu asocijaciju pouzdanih Blokčein aplikacija (INATBA) u Briselu. Novu povelju o blokčein asocijaciji potpisalo je više od 100 članova, uključujući globalne tehnološke gigante IBM, Accenture i Deutsche Telekom, kao i kompanije vezane za blokčein kao što su Ripple, Iota i ConsenSys.


 

Pripremio: Nikola Mosurović