Prema zvaničnom saopštenju za medije od 5. septembra, prodavnica luksuznih automobila Oak Motor Cars navodno je prvi Rols-Rojs, Bentli i Bugati prodavac u Sjedninjenim Američkim Državama koji će prihvatati bitkoin i bitkoin keš kao metod plaćanja.
Maloprodaja luksuznih automobila u vlasništvu američkog biznismena Tilmana Feritita, integrisala je kripto platni servis BitPay kako bi omogućili svojim klijentima kupovinu automobila putem kripta. Prema saopštenju za javnost, firma iz Teksasa će prihvatati kupovinu putem kripto od kupaca širom sveta.
Fertita je komentarisao da je kompanija odlučila da obezbedi nov metod plaćanja kako bi svojim kupcima ponudio "najbolje iskustvo kupovine", kao i da omogući "bilo kome širom sveta" da kupi njihova vozila "što brže i lakše".
Krajem prošle godine, finasijski mogul Fertita naveo je za medije da većina ljudi "nikada neće kupiti bitkoin" jer "nije osiguran od strane FDIC (Federalna koorporacija za osiguranje depozita)".
Ranije ove godine, veliki američki proizvođač automobila Ford je podneo patent za komunikacijski sistem između finansijskih instrumenata, a ta metoda uključuje razmenu kripto tokena kako bi se olakšali tokovi komunikacije.
Početkom marta 2018. godine, Nemački proizvođač automobila Daimler AG, poznat po svojim brendovima Mercedes-Benz i Smart, predstavio je svoju sopstvenu digitalnu valutu MobiCoin koja ima za cilj da nagradi vozače za eko-prijateljsku praksu u vožnji, kao što je vožnja malom brzinom.

 


Pripremio: Bojan Zečević