Kripto kritičar i izvršni direktor Berkshire Hataway-a, Voren Bafet, ponovo se rugao bitkoinu (BTC) zbog navodnog nedostatka realne primene, upoređujući BTC sa školjkom koja “ništa ne radi”.

Bafet je koristio svoju najnoviju kripto metaforu tokom konferencije za štampu uoči godišnjeg sastanka deoničara Berkshire Hathaway-a u Omahi, Nebraska. Vest saopštava CNBC 4. maja.

Izvršni direktor - koji takođe služi kao predsednik multinacionalnog konglomerata Berkshire Hathaway - dobro je poznat po svom oštrom stavu kada su u pitanju kriptovalute, sa najpoznatijim opisom da je bitkoin “verovatno otrov za pacove na kvadrat” tokom prošlogodišnjeg sastanka akcionara. U svojim poslednjim primedbama, Bafet je tvrdio:

“On nema upotrebu. Samo stoji kao školjka ili nešto. To nije investicija za mene.”

Kako bi dalje opisao svoje mišljenje o novčiću kao čisto spekulativne imovine, Bafet je izjavio:

“Skinuću dugme sa moje odeće. Ono što sada imam je mali token...Nudim ga za 1.000 dolara i videću da li će cena skočiti na 2.000 dolara do kraja dana...Ali dugme ima samo jednu upotrebu i vrlo je ograničena.”

Dok je svoje ritualno omaložavanje rezervisao za bitkoin, Bafet - koji je zaradio nadimak “Proročnik iz Omaha” zbog svojih mudrih investicionih odluka - ponudio je pozitivne komentare za blokčein tehnologiju. Navodi se da je blokčein potvrdio svoje obećanje, izjavljujući:

“Blokčein...je dosta velika stvar, ali mu nije bio potreban bitkoin. J.P Morgan se naravno pojavio sa sopstvenom kriptovalutom.”

U daljem izveštaju na Bafetove poslednje primedbe, Blumberg citira poslovnog magnata koji kaže da ga spekulativni zanos oko bitkoina podseća na posmatranje kockara u Vegasu. Bafet je izjavio da ga ovaj fenomen uveliko uverava da može ostvariti profit u društvu gde ljudi i dalje špekulišu iako znaju da će verovatno izgubiti.

Dok je Bafetov potpredsednik Čarli Munger ponovio mišljenje svog izvršnog direktora - odbacujući bitkoin tržište i navodni FOMO koji ga pokreće - njihov samoproglašeni pristalica Čamat Palihapitija omaložava njihov ekstreman stav.

Palihapitija - osnivač i izvršni direktor VC kompanije Social Capital Palihapitiya - tvrdio je u maju 2018. da “tehnologija nije u njegovom krugu veština”, misleći na Bafeta. On je takođe izjavio da su oba predsednika u zabludi kada je kripto inovacija u pitanju.

 

Pripremio: Marko Mihajlović