Milijarder i biznismen i investitora, Mark Kuban, nedavno je imao intervju sa Kitco News, specijalizovanim za pokrivanje vesti o plemenitim metalima, pričao je o ulaganju u različite klase imovine, uključujući bitkoin i zlato.

Na pitanje o tome što je najsigurnija investicija u ovom trenutku, Kuban nije rekao deonice, zlato ili bitkoin (BTC). Umesto toga, on je tvrdio da je otplata kreditnih kartica, studentskih zajmova ili kakav god dug da imate, veovatno najbolja investicija koju možete da napravite.

"Razlog za to je ono šta je vaš prioritet - možda je studentski kredit sa kamatom od 7% - ako platite taj kredit, vi zaradite 7%. I to je vaš povratak, što je puno sigurnije nego odabrati deonice ili odabrati nekretninu ili šta god bilo."

Govoreći o zlatu i bitkoinu, Kuban je rekao da mrzi oba, dodajući kako gleda digitalne valute i plemenite metale kao istu stvar, naziva ih “kolekcijom”. Investitor je objasnio da se vrednost zlata i bitkoina temelji na ponudi i potražnji. Međutim, naglasio je da je bitkoin u povoljnijem položaju zbog svoje oskudice.

"Dobra vest oko bitkoina je da postoji konačna ponuda koja će ikada biti stvorena, a loša vest za zlato je da će se sve više i više rudariti."

Ovo je drugi put da je Kuban naizgled preokrenuo svoje mišljenje o bitkoinu. U junu 2017. kritikovao je vodeću svetsku virtuelnu valutu nazivajući je "balonom", ali je u oktobru tvrdio da su kriptovalute i blokčein budućnost.

U oktobru prošle godine, Kuban je u svom videu “Vodič za sticanje bogatstva” takođe savetovao da uložite do 10% svoje životne ušteđevine u bitkoin ili itirijum. U svom najnovijem razgovoru s Kitco-om, Kubanova preporuka je da novac ostavite u banci, oni će ga čuvati na sigurnom i mirno ćete spavati.

Osim investiranja u hedž fond i ICO projekte i lansiranje itirijumovog kriptovalutnog Mercury protokola u 2017. godini, Kuban je takođe objavio u januaru ove godine da će NBA tim Dalas Maveriks, čiji je vlasnik, početi da prihvataju bitkoin kao opciju za plaćanje sledeće sezona.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić