Veb pretraživač Mozilla Firefox je pokrenuo novu zaštitu protiv malvera za kripto rudarenje na svojoj novoj verziji pretraživača, prema blog postu objavljenom 9. aprila.

U najnovijim verzijama Firefox-a Nightly 68 i Beta 67, Mozilla je omogućila novi nivo zaštite protiv malvera za kripto rudarenje u Content Blocking paketu zaštite pretraživača.

Nova funkcija pretraživača je razvijena u saradnji sa softverskom firmom za privatnost i bezbednost Disconnect i predstavlja spisak zlonamernih domena povezanih sa hakovima za kripto rudarenje i “fingerprinting”.

Na crnoj listi Disconnect-a navodno je moguće blokirati rudarske usluge u pretraživačima, kao što su Coinhive i CryptoLoot, prenosi BleepingComputer.

Nova zaštita za Firefox trenutno nije omogućena kao već postavljena opcija, ali se može omogućiti u odeljku „Podešavanja privatnosti i bezbednosti“, navodi se u blogu, dodajući da će zaštita biti podrazumevano omogućena u Nightly verziji narednih nedelja.

Kako je Cointelegraph objavio krajem avgusta prošle godine, Mozilla je već objavila da će blokirati kripto malvere u budućim verzijama Firefox-a.

“Cryptojacking” je velika hakerska šema koja se definiše kao korišćenje računarske snage korisnika u svrhu rudarenja kriptovaluta bez znanja i pristanka korisnika. U decembru 2018. godine, Blumberg je napisao da je cryptojacking bila navodno najveća sajber pretnja u mnogim delovima sveta, nakon što je pretekao ransomware pretnje.

Nedavno je jedan sud u Japanu oslobodio čoveka koji je optužen za nezakonito rudarenje kriptovaluta koristeći onlajn kripto servis Coinhive. Ranije se jedan Ukrajinac suočio sa mogućom kaznom zatvora do šest godina zbog navodnog podmetanja kripto malvera na svoje veb-sajtove.