Zakonodavni odbor Predstavničkog doma Arizone je odobrio SB 1091, predlog zakona koji omogućava stanovnicima ove države da plaćaju svoj porez kriptovalutama, pokazuje javna evidencija 23. aprila.

Propisi u Arizoni zahtevaju da predlozi zakona prođu tri razmatranja. Odbor za finansije i budžet dao je svoje odobrenje za predlog zakona SB 1091 prošlog meseca, nakon što je predlog prošao državni Senat, 8. februara. Sada će preći u Dom na glasanje.

Predlog zakona je bio predmet revizije, zbog značajnog porasta broja altkoina koji bi se mogli koristiti za plaćanje poreza, a kako bi uključio “lajtkoin ili bilo koju drugu (priznatu) kriptovalutu”.  SB 1091 precizira da državna Vlada mora, nakon prijema uplate, pretvoriti kripto isplate u američke dolare “po preovlađujućem kursu”.

Vlada Arizone je već donela neke zakone koji se odnose na usvajanje blokčeina u državi. Prošlog aprila, usvojen je zakon HB 2417, koji pravno prepoznaje blokčein digitalne potpise i izvršenje pametnih ugovora. HB 2603, koji omogućava kompanijama da čuvaju i dele podatke na distrbuiranom registru, priznat je kao zakon 3. aprila.

Liberalno zakonodavstvo za kriptovalute i blokčein ulazi i u druge države. Ilinois trenutno razmatra zakon sličan ovom u Arizoni, koji omogućava prihvatanje plaćanja poreza kriptovalutama.

U martu, Vajoming je usvojio niz zakona koji oslobađaju virtualne valute od državnih poreza na imovinu i oslobađaju određene blokčein tokene od Zakona o hartijama od vrednosti.

Prošle nedelje, zakonodavni organ Kalifornije unapredio je zakon koji omogućava korporacijama da evidentiraju vlašništvo nad akcijama i vrše transfere na “jednu ili više distribuiranih mreža”.

 

Pripremila: Kristina Ristin