Kripto berza Binance je 17. juna najavila lansirajne BTCB-a, tokena vezanog za bitkoin (BTC) na svom izvornom blokčeinu, Binance Chain.

Prema najavi, novim BEP2 tokenom će se trgovati na Binance-u i takođe će biti dostupan na Binance DEX-u. Štaviše, ovaj token je jedan u seriji kripto tokena koje kompanija namerava da lansira na Binance Chain-u.

U postu se navodi da je BTCB 100% podržan bitkoinom, pri čemu su rezerve lako vidljive kako su zapisane na javnom blokčeinu. Binance je primetio da korišćenje bitkoina kao pomoćnog sredstva za novi token omogućava praktičnije revizije, jer su novčanici dostupni svakome putem javnog blokčein pretraživača:

"Blokčein nudi mnogo lakši način za reviziju kripto rezervi nego tradicionalni bankovni bilans."

Na Binance-u, tokenom će se trgovati u odnosu na BTC, što će korisnicima omogućiti razmenu BTCB-a za izvorno sredstvo za koje je vezan.

U postu se objašnjava da će kreiranje kripto tokena na Binance Chain-u omogućiti korisnicima Binance DEX-a pristup tokenima koji imaju svoje blokčeinove i nisu na Binance Chain-u.

Štaviše, iz Binance-a kažu da će povećani izbor tokena na decentralizovanoj berzi rezultirati povećanjem obima i likvidnosti. Ipak, kompanija priznaje da takav pristup kompromituje decentralizaciju:

“Iako je ovaj pristup centralizovaniji od direktne razmene, verujemo da je on lakši za korišćenje većini trgovaca. I većina trgovaca već poverava svoja sredstva Binance.com-u na čuvanje.”

U naizgled povezanom tvitu danas, direktor Binance-a Čangpeng Žao je objavio da je berza trebalo da premesti 9.001 BTC. U drugom tvitu koji je objavio nekoliko sati kasnije, Žao je naizgled potvrdio da su prenesena sredstva namenjena za podršku tokena vezanog za bitkoin:

Changpeng Zhao tweet. Source: TwitterČangpeng Žaov tvit. Izvor: Twitter

Kako je Cointelegraph objavio početkom juna, Binance DEX će onemogućiti pristup korisnicima iz 29 zemalja, uključujući i SAD.

Ethfinex Trustless, hibridna kripto berza koja je u vlasništvu Bitfinex-a i konkurent Bitfinex DEX-a, nedavno je najavio lansiranje decentralizovane OTC usluge na blokčeinu.