Malteška kripto banka Founders banka je imenovala bivšeg rukovodioca Dojč banke za svog novog izvršnog direktora, navodi Bloomberg u izveštaju od 9. maja.

Uz podršku velike globalne kripto berze Binance, Founders banka planira da pomogne firmama koje se bave blokčeinom i kriptom u obezbeđivanju finansijskih usluga od tradicionalnih bankarskih institucija, navodi se u izveštaju.

Novi izvršni direktor, Kenan Altunis, navodno će se u junu pridružiti timu Founders banke. Pre kripto banke, Altunis je navodno radio kao koordinator institucionalne grupe klijenata u korporativnoj i investicionoj Dojč banci, gde je radio direktno sa institucionalnim investitorima i regulatorima.

Prema izveštaju, Founders banka sada radi na dobijanju licence od Malteške službe za finansijske usluge da legalno posluje u Evropi.

Binance, koji je ušao u prvih 10 kripto-menjačnica po dnevnom obimu trgovanja, uložio je u Founders banku u julu 2018. godine - navodno  5% udela zajedno s drugim investitorima - dok je ukupna vrednost novca iznosila 155 miliona dolara. Kao što je objavljeno u to vreme, Founders banka je bila proglašena kao prva u svetu decentralizovana banka u vlasništvu zajednice, koja je omogućila vlasnicima da izdaju pravno obvezujuće tokene u zamenu za svoje investicije.

Nedavno, blokčein bezbednosna i kripto  kastodi firma BitGo imenovala je trgovinu na Vol stritu Nika Karmija za šefa finansijskih usluga. Ranije, Karmi je služio kao globalni šef poslovanja FICC-a u firmi Tower Research Capital, koja je osnovana od strane bivšeg vlasnika trgovačke kompanije Credit Suisse.

 

Pripremila: Majda Petrović