Čangpeng Žao, izvršni direktor platforme za trgovanje digitalnim valutama Binance, naveo je u objavi na blogu, 7. maja, da incijalna ponuda novčića (ICO) funkcioniše mnogo bolje od fondova preduzetnog kapitala (VC), čak i uz viši rizik od neuspeha.

U objavi na blogu pod nazivom “ICO projekti - nisu samo “dobri za investiranje, već su i neophodni”, Žao je izrazio svoju podršku, tvrdeći da su “100 puta lakši način” za prikupljanje novca od tradicionalnih fondova preduzetnog kapitala.

“Kroz lično iskustvo i posmatranje stotina drugih projekata izbilza, rekao bih da je prikupljanje novca putem ICO projekata 100 puta lakše nego putem tradicionalnih fondova preduzetnog kapitala. Uz povećanu lakoću prikupljanja novca, logično je da može biti 100 puta više startapova, dobro finansiranih startapova, gde ICO projekti dobijaju potrebno vreme i priliku da se ostvare.”

Žao je rekao da, iako su neki investitori koji ulažu u kompanije pravi stručnjaci u svojoj oblasti, velika većina “stučnih investitora” nemaju pojma o projektima ili oblastima u koje investiraju. Prema njegovim rečima, postoji značajan nedostatak početnog iskustva startapovima i nedovoljno razumevanje tehnologije projekata.

Žao je priznao da je tržište ICO projekata u svojoj početnoj fazi i da se stoga suočava sa problemima, uključujući prevare i propuste. Ali on i dalje veruje da će “u poređenju sa ‘tradicionalnim investicionim fondovima preduzetnog kapitala’ više ICO projekata uspeti”. Napisao je:

“Većina ICO projekata predstavlja nove startap projekte i ima visok rizik od neuspeha, baš kao i tradicionalni startapovi. To nije ništa novo. Većina investitora ICO projekata već zna to. ICO investitori predstavljaju one koji rano usvajaju i uče.”

Žao je zaključio da mnogi fondovi preduzetnog kapitala sad ulažu u ICO projekte. Rekao je da oni imaju “dobar osećaj za profit”, dodajući da su mnogo “spretniji” od drugih velikih organizacija koje su odgovorne za ‘javno bogatstvo’ - “brži pokretači će ubirati eksponencijalnu dobit”.

Cointelegraph je ranije izvestio da je američka firma preduzetnog kapitala, Sequoia, tužila Čangpeng Žaoa za navodno kršenje sporazuma o ekskluzivnosti tokom pregovora o investiranju. Dogovor o investiranju je podrazumevao 80 miliona dolara, odnosno 11% akcija Binance-a, ali je propao prošle godine.

 

Pripremila: Kristina Ristin