Čangpeng Žao je nazvao 2018. godinu “godinom korekcije” za kriptovalute dok je izrazio optimizam za budućnost kritpo sektora tokom intervjua sa Blumbergom objavljenog 19. decembra. Žao je govorio o tržištu u padu koji je mučio trgovce ove godine, što se pogoršalo sredinom novembra kada se tržište srozalo još više.

Žao, izvršni direktor i suosnivač velike kripto berze Binance, izjavio je da je ovo “godina korekcije.” On je primetio da dok “cena ima snažnu privlačnost” za špekulante, industrija će rasti zahvaljujući developerima koji prave aplikacije i “slučajeve sa realnom primenom” koji pokreću dalje usvajanje kriptovaluta.

Kada je upitan kako će korekcija cene uticati na planove Binance-a, Žao je rekao da je Binance pokrenuo jednu fiat berzu, i planira da pokrene dve ili tri “u sledećem mesecu” i još 10 fiat berzi sledeće godine. Dodao je:

“Ni jedni naši planovi se nisu promenili, još uvek idemo napred veoma agresivno.”

U odnosu na povećane regulative i učešća vlade u kripto prostoru, Žao je izjavio da kripto sektor “želi regulatornu jasnoću, još uvek ima previše nedoumica u mnogim zemljama u svetu.” On je napomenuo da kripto sektor “želi regulative koje promovišu inovaciju, a ne stvari koje samo pokušavaju da sputavaju sektor.” Na kraju je zaključio da je još uvek “veoma uveren u kripto sektor.”

Binance je proširio svoje aktivnosti izvan tradicionalnih kripto berzi. Binance Labs, odsek za inovaciju ove firme, pokrenuo je “Incubator Program” avgusta 2018. godine. Prošle nedelje, program je završio svoju prvu “seriju” blokčein projekata koji su dobili finansiranje i mentorstvo kroz ovu inicijativu.

Danas, humanitarna fondacija Binance-a, njihov filantropski podgranak, pokrenuo je dobrotvornu kampanju na bazi blokčeina pod pokroviteljstvom "Malteške omladine. Cilj programa je pružanje podrške terminalno bolesnim pacijentima i deci sa teškoćama na Malti i Gozu.

 

Pripremio: Marko Mihajlović