Osnivač i izvršni direktor vodeće kripto berze Binance, Čangpeng Žao, izjavio je da će ukloniti sa berze Bitcoin Satoshi Vision (BSV) ukoliko kreator altkoina Krejg Vrajt ne promeni svoje ponašanje, navodi se u tvitu koji je objavljen 11. aprila.

Zajednica je reagovala na upozorenje tako što je pitala različite berze da uklone BSV i time su stvorili #DelistBSV hešteg. Tvit Čangepenga je reakcija na odnos Vrajta prema Hodlnaut-u, tviter korisnik koji stoji iza Lightning Torch inicijative.

Kao što je nedavno saopštio Coingeek, Vrajt je odredio nagradu od 5.000 dolara za informacije o identitetu Hodlnaut-a. Kripto zajednica je na tviteru stvorila hešteg #WeAreAllHodlnaut, kako bi pokazali podršku korisniku.

Vrajt je navodno bio motivisan time što ga je anoniman tviter korisnik nekoliko puta nazvao prevarantom i optuživao ga da lažno tvrdi da je on tvorac bitkoina (BTC) Satoši Nakamoto.

Prema Coingeek-u, Hodlnaut je slao uvredljive tvitove Vrajtu, nazivajući ga “veoma tužnim i patetičnim prevarantom. Jasno je da je mentalno bolestan.” Hodlnaut je takođe učestvovao u stvaranju #CraigWrightIsAFraud heštega.

Vrajtov advokat je izjavio da Vrajt “nije lažno tvrdio da je Satoši Nakamoto”, jer on jeste Satoši Nakamoto. U saopštenju se dalje tvrdi da je Vrajt: napisao pismo o namerama (whitepaper) bitkoina, izvršio prvu bitkoin transakciju i odigrao integralnu ulogu u razvoju mreže. Vrajt je navodno zatražio izvinjenje od Hodlnaut-a i sudsku izjavu kojom priznaje svoje lažne optužbe.

Veliki deo kripto zajednice ne veruje Vrajtovim tvrdnjama, a takođe je dobio nadimak “faketoshi”. Wikileaks ga je nazvao “dokazanim serijskim falsifikatorom dokumenata koji tvrde da je on kreator bitkoina”. IT vesti Motherboard saopštile su 2015. da su dokazi koje je dao Vrajt “lažni”.

Kako je objavio Cointelegraph krajem prošle godine, sud SAD-a odbacio je ponovljenje zahteve Krejg Vrajta da odbaci tužbu u iznosu od 4 milijarde dolara protiv njega zbog navodne krađe 1,1 miliona BTC-a pokojnog kripto developera Dejvid Klejmana.

U decembru prošle godine, bitkoin SV suočio se sa kritikom nakon što je jedan istraživač pokazao kako bilo koji korisnik može da potroši iste novčiće dva puta na SV mreži preko “0-conf” transakcije.Pripremio: Marko Mihajlović