Kripto berza Binance će 20. februara pokrenuti testnet verziju (blokčein za testiranje) svoje nove decentralizovane berze, potvrdio je izvršni direktor Čangpeng Žao na Tviteru 12. februara.

Binance DEX, čiji su se planovi prvi put pojavili prošle godine, ima za cilj da pruži decentralizovan način za kripto korisnike da trguju tokenima, uklanjajući odgovornost i probleme bezbednosti koji su prisutni na tradicionalnim, centralizovanim berzama.

Testnet će biti javan, s obzirom da je Žao tražio povratnu informaciju od korisnika u njegovom tvitu od 12. februara.

Datum sledi prethodne najave sa više detalja o Binance DEX-u, koji će uključiti podršku i za hardver kripto novčanike. Ova mogućnost berze, izjavio je Žao prošlog meseca, omogućiće korisnicima da međusobno trguju dok imaju kontrolu nad njihovim privatnim ključevima.

Obećanja o pokretanju testneta su se pojavila još u decembru, a od tog trenutka Binance je pokrenuo OTC mogućnosti za korisnike koji trguju visokim obimom kao i niz drugih proširenja berze.

U vreme kada je DEX najavljen, Žao je dodao da je očekivao da će raditi zajedno sa originalnom Binance platformom ili će ga čak potpuno zameniti, u zavisnosti od reakcije tržišta.

Binance dodatno planira da se proširi u barem dva nova tržišta u 2019. godini, potvrdio je portparol kompanije u januaru.

 

Pripremio: Marko Mihajlović