Da bi se pozabavila posledicama požara u Australiji, Binance Charity Foundation (BCF) donira 1 milion dolara BNB tokena u projektu donacije za gašenje požara u Australiji.

U blogu od 7. januara, BCF - filantropski ogranak vodeće kripto berze Binance - najavio je pokretanje novog dobrotvornog projekta nazvanog Australia Bushfire Donations, kojem BCF poklanja 1 milion dolara u Binance-ovom rodnom tokenu Binance Coins (BNB). Sredstva prikupljena u okviru projekta koristit će se za ublažavanje razornog uticaja požara na celom kontinentu.

Osiguravanje transparentnosti donacija

Pošto je Australija Bushfire Donations bazirana na blokčein inicijativi, naizgled obezbeđuje da sve donacije i distribucije BNB-a budu otvorene za verifikaciju. BCF navodi da namerava da stupi u kontakt sa što većim brojem lokalnih organizacija kako bi prosledili primljene donacije. Komentarišući situaciju, generalni direktor Binance-a Čangpeng Žao je pozvao kripto zajednicu da podrži Australiju, rekavši:

„Bolno je videti kako požari gore po Australiji kao i razarajuće efekte na ekologiju i lokalnu zajednicu. Želimo da pomognemo hotno ovoj krizi. Donacija za Australiju dobrotvorni program Bushfires je najdirektniji i najefikasniji pristup koji može da izvrši uticaj, a mi takođe pozivamo čitavu kripto zajednicu da nam se pridruži u podršci Australiji."

Australija se bori protiv šumskih požara - koji su uglavnom zahvatili jugoistok zemlje, a preko 20 ljudi smrtno stradalo, skoro 2000 kuća uništeno - od oktobra prošle godine. U prvoj januarskoj nedelji navodno je u celoj zemlji spaljeno više od 8,4 miliona hektara.

Zajednica kripto pulova za pomoć Australiji

U vreme objavljivanja vesti, stiglo je 19 donacija u BNB tokenu, ukupne vrednosti nešto manje od milion dolara. Pojedinačni donatori uključuju berze, kripto turističku servis TravelByBit i nekoliko privatnih i anonimnih pojedinaca.

3. januara, Alek Sanders, osnivač i izvršni direktor australijske medijske kuće Nugget News, pozvao je ostale kripto i blokčein korisnike da daju donacije u bitkoinu (BTC), iteru (ETH), lajtkoinu (LTC) i BNB. Sanders je tvitovao:

„Pokažimo svetu snagu #bitcoin-a. Sve donacije idu Ruralnim vatrogasnim službama."

Inicijativu su potom prihvatili i ostali članovi zajednice, uključujući Einsli Bulion, jednog od vodećih australijskih dilera zlata, srebra i kriptovaluta, analitičara tržišta na trgovačkoj platformi eToro Mati Grinspena i veteranskog trgovca Skota Melkera.

Posvećenost filantropiji zasnovanoj na blokčeinu

Kripto i blokčein zajednica je pokrenula niz kampanja usmerenih na pomoć ljudima kojima je potrebna pomoć širom sveta, a tradicionalne filantropske organizacije poput UNICEF-a i Svetskog fonda za divlje životinje (WWF) takođe su istražile prednosti doprinosa u kriptovaluti.

Prošlog novembra, društva Crvenog krsta Norveške, Danske i Kenije su pokrenula dvogodišnji plan za zamenu novčanih i vaučerskih sredstava u naporima za pomoć i razvoj "lokalnim valutama" koje podržavaju blokčein.

U septembru prošle godine ConsenSys, blokčein startap kojeg je osnovao suosnivač Itirijuma Džozef Lubin, i WWF su pokrenuli Itirijumovu platformu Impactio zasnovanu na kontroli i finansiranju projekata unutar nevladinih organizacija i samostalnih kompanija, kao i da bi pratili kako se sredstva kompanije troše u okviru projekata društvenog uticaja.

Fondacija Rainforest - njujorška neprofitna nevladina organizacija koja radi u Centralnoj i Južnoj Americi - takođe se obratila kripto i blokčein zajednici kako bi tražila njihovu podršku u borbi protiv krčenja šuma i šumskih požara u Brazilu.