Binance, menjačnica kriptovaluta koja je trenutno druga, posle OKEx, prema CoinMarketCap-u po obimu trgovanja, privremeno je suspendovala povlačenje sredstava i trgovanje.

Čangpeng Žao, izvršni direktor Binance-a, tvitovao je 7. februara da je menjačnica imala grešku na serveru koja bi se mogla rešiti za nekoliko sati i da se "podaci neće izgubiti".

Oko dva sata kasnije, Žao je tvitovao da je nova procena za rešavanje sinhronizacije podataka 10 sati. Ubrzo nakon toga se izvinio korisnicima Binance-a za produženo i neočekivano prekidanje sistema:

Menjačnica kriptovaluta Kraken je doživela slične neočekivane zastoje u januaru, kada je zakazana dvočasovna nadogradnja sistema pretvorena u više od dva dana odlaganja dok se menjačnica nije vratila na internet.

Prema zvaničnom tviter nalogu Binance-a, trgovinska aktivnost će se nastaviti 9. februara u 4h. Korisnici će imati 30 minuta pre nego što trgovanje počne sa zahtevima za isplatu.

Žao je porekao da je bilo bilo kakvog haka na Binance:

 

Binance je ostvario veliki priliv novih korisnika, dodajući 250.000 hiljada za jedan dan 4. januara i 240.000 korisnika za jedan sat 13. januara, pa su početkom januara privremeno suspendovali nove prijave korisnika. Menjačnice Bittrex i Bitfinex, takođe, su zaustavile nove prijave novih korisnika iz istog razloga.

Binance je sredinom januara poslovala kao najveća svetska menjačnica kriptovaluta, imajući u jednom trenutku 5 milijardi dolara prometa u roku od 24 sata. OKEx sada drži broj jedan za obim trgovanja na CoinMarketCap-u, oko 3,5 milijardi dolara u toku 24-časovnog perioda, dok je obim trgovanja na Binance-u na oko 2,1 milijarde dolara u toku 24-časovnog perioda.


 

Pripremio: Nikola Mosurović