Problematična berza kriptovaluta WEX.nz je primetila da su njena sredstva zamrznuta od strane berze Binance, nakon što su korisnici tvrdili da je berza uključena u pranje novca, izvršni direktor Čangpeng Žao potvrdio je preko društvenih medija 29. oktobra.

Kao odgovor na upozorenje od strane onlajn trgovca poznatog kao Džon Džejms na Tviteru, Žao je rekao da je Binance stavio sredstva u karantin poslata iz novčanika koji se povezuje sa WEX-om.

"Identifikovani računi su zamrznuti, prijavite se policiji i navedite broj slučaja. Sarađivaćemo sa službama (policijom)", napisao je Žao u tvitu.

"Ovo je deo centralizacije koji takođe ne volimo, baveći se drugim problemima berze (ne znamo ni detalje). Ali, učinićemo šta možemo", dodao je Žao u svom Tvitu u ponedjeljak.

Dodao je da će pranje sredstava "uskoro" koristiti decentralizovane berze kako bi izbegli zamrzavanje koje su tradicionalne berze u stanju da sprovedu.

Kontroverza sve više zabrinjava situaciju u ruskom WEX-u, čiji je vlasnik Dmitrij Vasiljev čija je prethodna menjačnica BTC-e zatvorena, a WEX u suštini preuzela poslovanje.

BTC-e ostaje predmet istrage (4 milijarde dolara) od strane Grčke i Sjedinjenih Američkih Država, a navodni osnivač Aleksandar Vinik i dalje je u pritvoru nakon hapšenja u julu 2017. godine.

WEX je ubrzo počeo da pokazuje sumnjive osobine kada je počeo da radi, a cene bitkoina je znatno veća od globalnog proseka.

U vreme pisanja vesti, BTC/USD na WEX.nz-u je iznosio 8.547 dolara – 35% više od proseka sa CoinMarketCap-a.

U julu je WEX zaustavio ukupno povlačenje sredstava, iako tvrdeći da završava planirano održavanje, što je dovelo do tvrdnji korisnika društvenih mreža da je berza bila "prevara".

 

Pripremio: Nikola Mosurović