Binance tvrdi da je pomagao britanske tužioce u istrazi prevara na mreži koje je žrtvama donelo preko 51 miliona dolara gubitaka.

Prevarant je sada u zatvoru

26. septembra, glavni službenik kompanije Binance za poštovanje zakona Samjuel Lim je objavio post na blogu rekavši da beza radi sa Jedinicom za kibernetički kriminal Metropolitanske policijske službe Ujedinjenog Kraljevstva na istrazi bugarskog stručnjaka za krađu identiteta Svetoslava Dončeva.

Kako je službeno izvestila Crown Prosecution Service (CPS), Dončev (37) je izručen Velikoj Britaniji iz Bugarske kako bi se suočio sa optužbama za prevaru na mreži i priznao krivicu za pet krivičnih dela da bi 20. septembra dobio devetogodišnju kaznu.

Pola miliona potencijalnih žrtava

Prema CPS-u, kriminalci su kreirali skripte veb stranica dizajnirane tako da izgledaju kao prave veb stranice 53 legitimnih američkih firmi kako bi se pomoglo kriminalcima da ukradu 51,3 miliona dolara. Imitirajući pravne firme, drugi kriminalci su mogli da koriste skripte za dobijanje ličnih podataka o klijentima tih usluga, koji su kasnije navodno prodavani na veb mreži.

Prema procenama, prevara je potencijalno pogodila 500.000 žrtava.

Budite informisani da biste se zaštitili od sajber kriminala

U postu je Binance predstavio svoju posvećenost osiguravanju kako bi njegova zajednica ostala sigurna. Binance je nadalje izrazio zahvalnost britanskim vlastima na saradnji u borbi protiv kibernetičkog kriminala:

„Zahvalni smo Metropolitanskoj policijskoj službi  Velike Britanije, kao i mnogim drugim agencijama koje aktivno rade sa nama, kao i ostalim akterima iz sektora, da nastavimo svoju borbu protiv kibernetičkog kriminala i održimo zdravo, legitimno tržište.“

Pored toga, Lim je ponudio korisnicima Binance Academy kviz o “fišingu”, primećujući da je najbolji način zaštite od sajber kriminalaca stalno informisanje o potencijalnim bezbednosnim rizicima i dobrim praksama na mreži.

U maju 2019. godine Binance je pretrpeo veliki napad koji je omogućio hakerima da ukradu 7.000 bitkoin (BTC) u vrednosti oko 40 miliona dolara u trenutku haka. Kako je izvestio Binance, hakeri su primenili niz taktika uključujući “fišing” i viruse da bi preko haka dobili veliki broj 2FA kodova i API ključeva.