Provajder kripto kompatibilnosti i istraživačka kompanija Chainalysis najavila je partnerstvo sa berzom Binance u saopštenju za javnost u sredu, 17. oktobra, u cilju poboljšanja otkrivanja sumnjivih transakcija.

Binance, trenuto najveća svetska kripto berza po obimu trgovanja, nastavlja da se širi na različita međunarodna tržišta, pod uslovom da se pridržava svakog pojedinačnog propisa poput sprečavanja pranja novca (AML) i ‘know-your-customer’ (KYC) pravila.

Chainalysis olakšava ovaj proces, tvrdi firma, koristeći monitoring u realnom vremenu kako bi ispratili poreklo svake transakcije izvršene na Binance-ovoj platformi.

Rešenje, poznato kao ‘know-your-transaction’ (KYT), počelo je sa primenom u aprilu, navodi se u saopštenju za medije.

"Kompanije svih srazmera koje se bave kriptovalutama suočavaju se sa jednim te istim izazovima: zadobijanje poverenja od strane regulatora, finansijskih institucija i korisnika" - navodi Džonatan Levin, suosnivač i direktor Chainalysis-a u saopštenju za medije, dodajući:

"Očekujemo da će mnogi pratiti Binance-ovu ulogu u težnji da se izgrade svetski usklađeni AML progarmi koji će zadovoljiti standarde međunarodnih regulatora i izgraditi poverenje među najvećim finansijskim institucijama."

U 2018. godini smo videli razne, dobro poznate platforme za trgovanje - uključujući P2P ekosistem Localbitcoins - koji uvodi dodatne mere usklađenosti, od kojih su se neke upuštale u procenjivanje anonimnosti korisnika kriptovaluta. Takođe, u septembru, kripto berza ShapeShift uvela je program, kroz koji će članovi postepeno biti u obavezi da pruže "osnovne" lične informacije.

Objašnjavajući svoju vlastitu primenu AML i KYC pravila, Binance podrazumeva takve mere kao neophodne kako bi se omogućilo dalje širenje.

"Naša vizija ja da obezbedimo infrastrukturu za blokčein ekosistem i povećamo slobodu novca na globalnom nivou, uz poštovanje regulatornih mandata u zemljama u kojima poslujemo" naveo je Binance-ov direktor Vei Žou.

 

Pripremio: Bojan Zečević