Blokčein humanitarna fondacija (BCF), društveni projekat najveće svetske kripto berze Binance, predstavio je svoju platformu za donacije zasnovanu na blokčeinu, prema Binance-ovom blog postu u petak, 26. oktobra.

Projekat za donacije je najavljen u sredu, 24. oktobra, tokom svetskog investicionog foruma, koga je organizovala Konferencija o trgovini i razvoju UN-a (UNCTAD) u Ženevi, Švajcarska.

Na forumu, direktor Binance-a Čangpeng Žao - takođe poznat kao CZ - učestvovao je u sesiji pod nazivom ’Blokčeinovi za održivi razvoj’. On je naveo da će Binance pokriti sve operativne troškove na novom blokčein veb-sajtu BCF-a, dodajući da će sve donacije direktno ići korisnicima. Žao je takođe naveo da će blokčein tehnologija da pomogne u poboljšanju transparentnosti donacija.

Prema Binance-u, BCF će prvo koristiti svoju donatorsku platformu za prikupljanje sredstava za žrtve poplave i klizišta u istočnoj Ugandi. Binance je takođe otkrio da je decentralizovani blokčein projekat, TRON fondacija, obećao početnu donaciju od 3 miliona dolara za BCF.

Na veb-sajtu projekta, BCF već prihvata prve donacije u bitkoinu (BTC), itirijumu (ETH) i Binance Coin-u (BNB).

Tokom iste UNCTAD konferencije Žao je takođe dao kratak izveštaj o kripto donacijama prikupljenim za pomoć zapadnom Japanu nakon razornih poplava sredinom jula, gde je život izgubilo 225 ljudi i 17.000 kuća je oštećeno. Binance je uspeo da prenese preko 500.000 dolara raznim organizacijama preko lokalnih posrednika.

Početkom oktobra, Žao je najavio da će sve provizije Binance-a biti donirane u dobrotvorne svrhe. U saopštenju, direktor je izjavio da će Binance takođe omogućiti programerima da imenuju iznos koji uplaćuju, bez zahteva za minimalnu nadoknadu.

Binance je trenutno najveća kripto berza na svetu po dnevnom obimu trgovanja od 467 milijardi dolara, sa rastom od 8% u protekla 24 sata.

 

Pripremio: Nikola Mosurović