Velika menjačnica za kriptovalute Binance je objavila da će pokrenuti menjačnicu za kriptovalute u Ugandi gde će moći da se kupe kriptovalute za običan novac, objavila je kompanija u ponedeljak 15. oktobra.

Izvršni direktor i osnivač BInance-a, Šangpeng Žao (CZ), je rekao za Cointelegraph u ekskluzivnom intervjuu u junu da se planira otvaranje ove menjačnice.

Kako stoji u izjavi za medije, nova menjačnica će zvanično početi da prima uplate i isplate ugandskih šilinga (UGX) u sredu 17. oktobra. Menjačnica je objavila da je već počela da sprovodi KYC procedure.

U dodatnoj izjavi za medije objašnjava se da je trenutno moguće menjati običan novac samo za bitkoin i itirijum, dok je u planu proširenje ove usluge.

Kao što Cointelegraph-ova analiza kriptovaluta u Africi ističe, Banka Ugande je izdala upozorenje za investitore vezano za kriptovalute u martu 2017, ali je vlada ove države izrazila interesovanje za blokčein tehnologiju.

Binance-ov CFO Vei Žou je rako da će ovakav tip menjačnice doprineti ekonomskoj stabilnosti u Africi, dodajući da kompanija ima planove da “donese još inovacija u region.”

Kao što je Cointelegraph već izvestio, BInance planira da otvori više ovakvih menjačnica.

U avgustu, Binance LCX- firma koja čini partnerstvo BInance-a i “Liechtenstein Cryptoassets Echange-a” (LCX)- je objavio plan da pokrene ovu vrstu platforme u Lihtenštajnu i da ponudi trgovanje između CHF i EUR i velikih kriptovaluta. Međutim tačan datum pokretanja ove menjačnice nije objavljen.

Kasnije u septembru, BInance je objavio da će uskoro početi beta testiranje ovakve menjačnice u Singapuru, koja će navodno podržavati singapurski dolar.

Binance je najveća menjačnica za kriptovalute po obimu trgovanja, sa trenutnim obimom od oko 1,8 milijardi dolara, prema CoinMarketCap-u.

 

Pripremio: Stevan Kostić