Najveća svetska berza Binance objavila je izveštaj o kripto donacijama kako bi pomogla zapadnom Japanu nakon razornih poplava sredinom jula, navodi se u izveštaju objavljenom 24. oktobra.

Od kraja juna do sredine jula, velike padavine na jugozapadu Japana su uzrokovale poplave i klizišta, u kojima je preko 8 miliona ljudi savetovano da se evakuišu iz 23 distrikta, 225 osoba je poginulo u 15 distrikta.

Binance je takođe pozvao pojedince i velike igrače iz industrije da pomognu donacijama u digitalnoj valuti područijima koja su zahvaćena velikim poplavama. Nakon objave, berza je uspela da sakupi 1,41 milion dolara u različitim ERC20 tokenima.

Kasnije, Binance je kontaktirao lokalne nevladine oganizacije (NVO), kompanije i vladine agencije da podrže akciju prikupljanja donacija. Od 15. oktobra, berza je izvršila distribuciju donacija među lokalnim posrednicima u vrednosti od 63,03 bitkoina (BTC) i 169.85 itirijuma (ETH), koji su u to vreme vredeli 56.700.000 jena (505.545 dolara).

Binance distribution of digital currencies for flood relief in Japan. Source: Bitmain

Distribucija digitalnih valuta Binance-a za pomoć poplavljenim područijima u Japanu. Izvor: Bitmain

Od ukupne donacije, Binance je preneo 61.09 bitkoina na lokalnog pomagača Mei Fudžimoto. Ona je bitkoine pretvorila u jene i prenela 25 miliona jena (222.910 dolara) za fond “Momotaro” i “Peace Winds Japan” za pomoć žrtvama poplava.

Drugi krug donacija je sproveden direktno korišćenjem digitalnih valuta, pošto je “Open Japan” otvorio kripto nalog. Binance je organizaciji preneo 168.85 ETH-a ( 5.3 miliona jena, ili 47.257 dolara u to vreme). Binance je takođe donirao 1,943 bitkoina Bit Camera-i za potrebe skloništa koje se nalazi u gradu Kure.

Open Japan je izjavio da su “donacije odmah izvršene i da su uspešno pretvorene u japanski jen. Primanje ove donacije je na nas ostavilo veliki utisak kada je u pitanju kriptovaluta: kako njen sve veći efekat na svet tako i veliki potencijal”.

Na početku ovog meseca, izvršni direktor Binance-a Čengpeng Žao rekao je da se “nada da će drugi slediti” njegovu odluku da doniraju u dobrotvorne svrhe. Binance je najavio da ne samo da će donirati provizije u dobrotvorne svrhe, već će i samim programerima omogućiti da navedu iznos koji plaćaju, bez minimalne naknade.

Dobrotvorne akcije sa kriptovalutama postaju sve popularnije tokom poslednjih nekoliko godina. Dobro poznate organizacije kao što su Crveni krst, Spasimo decu, United Way i Fondacija za elektronske granice su pratile i testirale donacije u bitkoinu.