Vodeća berza kriptovaluta Binance pokreće projekat javnog blokčeina “Venus” usmeren na razvoj lokalizovanih stejblkoina širom sveta.

U saopštenju objavljenom 19. avgusta, berza tvrdi da je u dobroj poziciji za pokretanje takvog valutnog ekosistema jer već ima “Binance Chain” blokčein sa širokom bazom korisinika i već utvrđenom globalnom merom usaglašenosti. 

Korišćenje postojećeg znanja

Berza navodi da traži partnerstvo sa državama, korporacijama, tehnološkim kompanijama i drugim projektima kriptovaluta i blokčeina kako bi se razvio novi valutni ekosistem koji će osnažiti i razvijene i zemlje u razvoju.
Vizija berze u vezi sa projektom je “izgradnja novog otvorenog saveza i održive zajednice” koja uključuje partnere koji imaju uticaj na globalnom nivou.

Binance Chain već ima iskustva sa pokretanjem matičnih stejblkoina, uključujući stejblkoin vezan za bitkoina (BTCB) i stejblkoin vezan za funtu (BGBP).

Iz Binance-a navode da će iskoristiti svoju postojeću infrastrukturu i iskustvo sa različitim regulatornim režimima kako bi konsolidovali sistem za kontrolu rizika u skladu sa propisima i izgradi višedimenzionalnu mrežu za saradnju na projektu Venus.

Nadmetanje sa librom

Čini se da se ambiciozni novi poduhvat Binance-a direktno takmiči sa planovima Fejsbuka da pokrene sopstveni stejblkoin vezan za fiat valute, Libra, koji bi pokrenuo globalnu mrežu za kripto plaćanja ugrađenu u tri kompanije u potpunom vlasništvu Fejsbuka: “WhatsApp”, “Messenger” i “Instagram”.

Svojim izborom imena, “Venus”, Binance takođe ulazi u astrološke vode uz Libru i berzu braće Vinklevos “Gemini”.