Nekoliko korisnika Binance-a se žalilo da su njihovi računi zatvoreni. Izgleda da je Srbija zemlja sa najviše pogođenih korisnika, ali i građani Bosne i Hercegovine i Belorusije imaju iste probleme.

Kripto berza Binance je obavestila beloruske korisnike da njene usluge više neće biti dostupne u njihovoj državi. Saopštenje sledi slične izveštaje o ograničenjima za stanovnike drugih zemalja pod ekonomskim sankcijama, kao što su Islamska Republika Iran i Zimbabve. U saopštenju se ne govori o tačnom datumu stupanja na snagu zabrane, prenosi Forklog. Međutim, berza navodi da je zabrana povezana sa ažuriranjem Uslova korišćenja (ToU) i poziva beloruse da se upoznaju sa promenama.

Pod “zabranom upotrebe” (Prohibition of Use) na stranici Uslovi korišćenja, berza objašnjava da korisnici pristupaju i koriste bilo koju od usluga pod uslovom da nisu na bilo kojoj listi ekonomskih ili trgovinskih sankcija, kao što su one primenjene od Saveta bezbednosti UN i Kancelarije američkog Trezora za kontrolu inostrane imovine (OFAC).

Kancelarija Trezora za kontrolu inostrane imovine (OFAC) administrira i sprovodi ekonomske sankcije koje su nametnute od strane SAD prema drugim državama. U zavisnosti od države, OFAC programi mogu zamrznuti imovinu država koje su pod embargom, zabraniti isplatu sredstava pojedincima i državama koje se nalaze na listi za embargo ili zabraniti pružanje usluga zemljama koje podležu sankcijama  SAD-a. Neke sankcije su restriktivnije od drugih i primenjuju se na celu državu, dok su druge posebno usmerene na pojedince ili entitete u državi. Trenutno sankcionisane zemlje uključuju: Balkan (čak ih je mrzelo da nas navedu kao državu), Belorusiju, Mjanmar, Obalu Slonovače, Kubu, Demokratsku Republiku Kongo, Iran, Irak, Liberiju, Severnu Koreju, Sudan, Siriju i Zimbabve.

Binance navodi da “zadržava pravo da odabere svoja tržišta i jurisdikcije za rad i može da ograniči ili odbije da pruži svoje usluge određenim zemljama”. Berza insistira na stavu da “korisnici koji imaju zabranu ne koriste i ne pristupaju Binance-u niti koriste bilo koju uslugu i “zadržava pravo da modifikuje ili promeni uslove korisničkog ugovora u bilo kom trenutku i po sopstvenom nahođenju”.