Vodeća kripto berza Binance će, kako se izveštava, u roku od dva meseca izdati vlastiti stejblkoin, prenosi Blumberg 5. juna.

Glavni finansijski direktor Binance-a, Vei Žou, izjavio je za Blumberg da će berza početi da izdaje svoje stejblkoine „za nekoliko nedelja do mesec ili dva“, sa ciljem da se stejblkoini obezbede za više svetskih valuta.

Prvi berzin stejblkoin nazvan "Binance GBP" navodno će biti 100% vezan za britansku funtu. Žou je takođe otkrio da će Binance zarađivati novac od kamate na depozite u fiatu, kao što to radi teter (USDT).

Osim Binance GBP-a, Binance, kako se izveštava, planira da uvede niz drugih stejblkoina, podržanih drugim valutama, s izuzetkom američkog dolara. Objašnjavajući odluku kompanije, Žou je rekao da "iz perspektive korisnika, samo određeni delovi sveta koriste dolar. Drugi korisnici koriste druge valute, i smatramo da bi se to trebalo odraziti i na stejblkoine."

Binance-ovi stejblkoini će navodno smanjiti tržišni udeo tetera na Binance-u, koji trenutno predstavlja preko 50% obima stejblkoina na berzi, kaže Žou.

Vest o tome da Binance testira stejblkoin vezan za britansku funtu se pojavila 4. juna, kada je Tviter korisnik CryptosBatman primetio da se na listingu Binance platforme pojavilo "$BGBP". Direktor Binance-a Čangpeng Žao je naknadno komentarisao objavu, potvrđujući da je funtin stejblkoin u fazi testiranja, sa samo 200 funti.

Kao što je juče saopšteno, kineske berze kriptovaluta obrađuju 60% svih USDT trgovanja na globalnom nivou. Kineske berze u 2019. godini do sada su obradile preko 10 milijardi dolara u trgovini USDT-om. U SAD-u, za razliku od njih, obrađuje se svega 450 miliona dolara u trgovini USDT-om.