Već više od 24 sata, Binance, najveća mjenjačnica kriptovaluta na svetu bila je oborena zbog problema sa serverom. Dana 9. februara, Binance je nastavio sa trgovanjem nakon što je uspešno pokrenuo svoj server.

Binance je demantovao glasine o haku

Džon Mekafi, ekspert za bezbednost i poznata javna ličnost u kriptovalutnom okruženju, nastavio je da vodi polemiku oko Binance-a i glasina o hakerskim napadima, pokazujući ‘skrinšotove’ koji su kružili na različitim platformama društvenih mreža.

"Dobio sam na desetine sličnih iz različitih izvora, ne kažem da je bilo hakovanje, samo tražim razjašnjenje." Ako se hak dogodio, a mi ga odmah ne ispratimo, onda mogućnost za oporavak pada na nulu u roku od 24 sata, "navodi Mekafi.

 

Kao odgovor na navode Mekafia, koji su se odnosili na fotografiju sa Binance-ovog veb sajta, izvršni direktor kompanije Čangpeng Žao izjavio je:

Odmah nakon što je Mekafi objavio nekoliko izjava po tom pitanju, tim Binance-a zajedno sa njegovim izvršnim direktorom Čangpengom Žaoom odbacio je glasine, navodeći da Binance nije hakovan. Binance je čak prebacio sredstva sa hrdverskog novčanika na e-novčanik povezan sa internetom kako bi dokazali da menajčnica nije hakovana.

Tim Binance-a je takođe ohrabrio Mekafija da ne širi lažne informacije i pružio dokaze da su sredstva na menjačnici sigurna javnim prikazivanjem adresa kriptovaluta na menjačnici.

Žao je dodao da menjačnica nije bila hakovana, nego da je problem bio sa serverom i da je Binnce-ov tim bio usredsređen na vraćanje podataka kako bi se što pre omogućilo trgovanje.

Razlika između haka i manjih problema sa serverom

U poslednje vreme, mnoge menjačnice kriptovaluta i platforme za trgovanje su doživele hakerske napade. Coincheck je doživeo napad od 530 miliona dolara (objavio je Cointelegraph), a danas je najveća Nano (RaiBlocks) menjačnica BitGrail doživela kršenje bezbednosti.

Razlika između hakerskih napada i manjih problema sa serverom jeste to što u slučaju kršenja bezbednosti svako može potvrditi kretanje apsurdno velikih količina kriptovaluta iz menjačnice kriptovaluta na eksterne e-novčanike, što se vidi u slučaju Coincheck.

Nekoliko sati pre nego što je Coincheck priznao hakerski napad, mnogi članovi kriptovalutne zajednice objavili su dokaze da je NEM iz Coincheck-a u stotinama miliona dolara prebačen na eksterne e-novčanike.

Stoga, ako nema dokaza da se velike količine sredstava u kriptovalutama prenose iz menjačnica kriptovaluta  na eksterne novčanike, neodgovorno je sugerisati na mogućnost napada hakera.

11. februara izvršni direktor kompanije Binance Čangpeng Žao je lično objavio saopštenje o nedavnim problemima Binance servera i akcijama Mekafija.

"Pravi pomagač bio je g. Mekafi, objavljujući očigledno lažnu sliku o tome da smo bili hakovani, svi su pritekli u pomoć da nas brane. Ujedinio je zajednicu zbog nas i prikupio takvu podršku, u vreme kada nam je najviše bilo potrebno. Ponekad stvari koje izgledaju negativno su u stvari pozitivne."

Menjačnica kriptovaluta ima slične dnevne obime trgovanja kao menjačnice u regijama poput Južne Koreje. Trgovačke platforme obrađuju milijarde dolara dnevno. Kao takve, nakon pojave hakerskog napada ili kršenja bezbednosti, menjačnice kriptovaluta često stupe u kontakt sa vlastima i sarađuju sa policijskim organima da istraže napad, kao što je Coincheck uradio prošlog meseca. Takođe, s obzirom na veličinu najvažnijih menjačnica kriptovaluta, neodgovorno je da sugerišu mogućnost hakerskih napada ili kršenja bezbednosti bez jakih dokaza.


 

Pripremio: Nikola Mosurović