Vodeća kripto berza Binance će obustaviti depozite i povlačenja itera (ETH) radi podrške nedavno najavljenoj nadogradnji Itirijum mreže Muir Glacier.

U blogu od 30. decembra, Binance je rekao da će depoziti i povlačenja biti obustavljeni na platformi pre pojave bloka 9.200.000, izabranog za izvršenje nadogradnje.

Neće uticati na trgovanje iterom 

Iako neće uticati na ETH trgovanje tokom nadogradnje, depoziti i povlačenja će se ponovo otvoriti nakon što Binance bude smatrao da je nadograđena mreža stabilna. Binance je napomenuo da neće objavljivati zasebnu najavu o nastavku depozita i povlačenju. Berza preporučuje da se depoziti izvrše u celosti pre nadogradnje:

„Molimo vas da ostavite dovoljno vremena da se depoziti obrade u potpunosti pre gornje visine bloka ETH. Mi ćemo postupati sa svim tehničkim zahtevima za sve korisnike koji imaju ETH na svojim Binance nalozima."

Nadogradnja Muir Glacier-a dolazi manje od mesec dana nakon Istanbul hard-forka

Opisano u predlogu Itirijum programera, Džejmsa Henkoka, 22. novembra, očekuje se da će se nadogradnja Muir Glacier aktivirati na glavnoj mreži 1. januara 2020. u bloku 9.200.000. Tačan datum podložan je izmenama zbog promenljivih vremena otkrivanja blokova i vremenskih zona, a statistike blokova u realnom vremenu dostupne su na veb lokaciji Ethernodes.org.

Prema postu na blogu Ethereum Cat Herders - zajednice posvećenoj razvoju mreže - Muir Glacier ima samo jedan predlog za poboljšanje, EIP 2384. Predlog je zamišljen da odloži takozvanu "difficulty bomb", koja se takođe naziva Itirijumovo Ledeno doba, za još 4.000.000 blokova, odnosno otprilike 611 dana.

Itirijumov “difficulty bomb” je mehanizam koji bi trebao da postepeno usložnjava proces generisanja novih blokova i na kraju bi mrežu doveo do Proof-of-Stake konsenzus algoritma.

Ethereum Cat Herders je objasnio da je nadogradnja Muir Glacier-a neophodna nakon nadogradnje Instanbul 7. decembra zbog problema koji predviđaju vreme postavljanja bombe. Post na blogu glasi:

„Teško je proceniti vreme kada će difficulty bomb početi da deluje. Dok su planirali Istanbul, prvo je procenjeno da bomba neće biti primetna do sredine 2020. godine. To je podrazumevalo da bi se to moglo sigurno odložiti prilikom nadogradnje Istanbul. Međutim, te procene su bile pogrešne."

Nadogradnja Muir Glacier-a aktiviraće se samo na mreži Ropsten testnet, prema Ethereum Cat Herders. Operatorima nodova i rudarima koji su propustili istanbul nadogradnju i koji nisu deo trenutnog lanca Itirijuma, preporučuje se da što pre nadograde svog klijenta na Muir Glacier. Prema službenom saopštenju Itirijum fondacije, nodovi su trebali da budu nadograđeni pre 30. decembra 2019.

16. decembra Binance je najavio sličnu akciju za podršku 2.0.2 mrežnoj nadogradnji Algoranda, decentralizovane blokčein mreže koju je razvila istoimena američka blokčein kompanija.