Šef Banke za međunarodna poravnanja (BIS) nastavio je kritički stav institucije o kriptovalutama, rekavši da "ne mogu da preuzmu funkciju novca", izveštava BIS 4. jula.

U intervjuu za švajcarske novine Basler Zeitung prošle sedmice, kasnije objavljenim od strane BIS-a, generalni direktor Agustin Karstens upozorio je "mlade" da ne "pokušavaju da stvore novac", praveći poređenje sa rudarenjem bitkoina.

"Oni koji imaju najveći podstrek u sistemu takozvanih kriptovaluta su oni koji ih proizvode - rudari... Međutim, ovaj podsticaj nije kompatibilan sa maksimiziranjem korisnosti novca", rekao je za publikaciju.

"Kriptovalute ne ispunjavaju ni jednu od tri funkcije novca. Oni nisu ni dobro sredstvo plaćanja, ni dobra mera vrednosti, niti su pogodne kao čuvar vrednosti. Dramatično podbacuju na svakoj od ovih tačaka."

BIS je izazvala ogorčenje kada je objavila članak o kriptovalutama u junu, a mejnstrim mediji su prenosili njeno sumnjivo mišljenje o ovoj pojavi naspram fiat valute.

Uz istovetnu zabrinutost zbog svog potencijala da funkcionišu kao "novac", u članaku je takođe izneta zabrinutost da bi masovno usvajanje kriptovaluta moglo "dovesti do gašenja Interneta", pored drugih kontroverznih tvrdnji.

Nastavljajući u ovom narativu, Karstens, koji je u više navrata istupio kao kripto medved, rekao je da nedvosmisleno neće imati "srećan kraj".

"...Nema potrebe razvlačiti priču o tome. Ne smemo zaboraviti da centralne banke decenijama pružaju elektronski novac kao sredstvo plaćanja", dodao je.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić