Menjačnica za kriptovalute BitBay je sklopila partnerstvo sa nemačkom blokčein platformom za prikupljanje kapitala Neufund, prema saopštenju za medije od 2. avgusta. Partnerstvo će omogućiti investitorima da kupuju i prodaju tokenizovani kapital za običan novac.

Prema izjavi za medije, Neufund planira da postane prva platforma za izdavanje tokena koji su hartija od vrednosti, dok će se fokusirati na “kapital tokene”. Kompanija potvrđuje ovaj cilj sa skorašnjom studijom koju je odradila firma iz Toronta Polymath, u kojoj piše da do 2020. tokeni koji se tretiraju kao hartija od vrednosti će imati tržište vredno 10 triliona dolara. Neufund veruje da tokenizovane hartije od vrednosti mogu da pruže potrebnu likvidnost tradicionalnim investicionim sredstvima, uključujući i instrumente za kapital.

Partnerstvo sa BitBay-om prati i skorašnja saradnja Neufund-a sa najvećom svetskom kripto berzom Binance-om i Malteškom berzom. Sedam kompanija iz pet država će ponuditi Equity Token Offerings (ETOs) preko firme Neufund.

Kako stoji u izjavi, BitBay će biti prvi partner Neufund-a koji će dozvoliti kompanijama da unovče njihove kapital tokene za običan novac obzirom da parovi za trgovanje uključuju EUR, USD i poljski zlot.

ETO-i treba da predstavljaju novi način za skupljanje sredstva, koji dozvoljava bilo kojoj kompaniji, bilo da ona koristi blokčein ili ne, da emituje svoje tokene na blokčeinu bilo u javnom ili privatnom plasmanu. Neufund tvrdi da ETO-i uključuju prednosti IPO-a i ICO-a kao i fondove preduzetnog kapitala.

U maju, BitBay je bio primoran da prebaci svoje poslovanje iz Poljske na Maltu, koja je prijateljski nastrojena prema kriptovalutama, kada su lokalne banke odbile saradnju sa menjačnicom zbog zaoštrene politike poljske vlade prema kriptovalutama. Malta ulaže velike napore kako bi postala središte blokčeina i kriptovaluta. Pored BitBay-a, nekoliko velikih menjačnica za kriptovalute, kao što su OKEx, BItBay i Binance su premestile svoje poslovanje na Malti.


 

Pripremio: Stevan Kostić