Nedelja, 23. decembar - svih top 20 kriptovaluta beleži solidne dobitke, a cena bitkoina (BTC) je opet iznad 4.000 dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

U vreme pisanja, bitkoin je porastao za skoro 4% na dan, trgujući se za 4.050 dolara. Trenutna cena je niža od one u petak od skoro 4.200 dolara; ali kriptovalutom se trguje za znatno veću cenu u odnosu na 3.294 dolara - tačka sa kojom je započeo sedmicu.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP) - druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji ostvarila je dobit od preko 5% na dan, trgujući se za 0,374 dolara u vreme pisanja.

Na nedeljnom grafikonu, trenutna cena je znatno viša od 0,292 dolara - cena po kojoj je XRP počeo nedelju. Međutim, trenutna cena je nešto niža od 0,389 dolara dostignute u sredu.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum (ETH) ostaje treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, sa porastom od 15% u poslednja 24 sata. U vreme pisanja, ETH-om se trguje za 128 dolara, počevši dan na 111 dolara i dostigavši dnevni maksimum od 133 dolara.

Na nedeljnom grafikonu, trenutna cena je znatno veća od 87 dolara, što je bila vrednost ETH-a u ponedeljak.

Ethereum 7-day chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Među prvih 20 kriptovaluta, neke beleže značajnije stope rasta. Naime, NEO je porastao za 12%, a EOS takođe. Kardano (ADA), lajtkoin (LTC), IOTA i itirijum klasik (ETC) za skoro 10%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je prešla preko 135 milijardi dolara u vreme pisanja. Time se trenutna tržišna kapitalizacija približava nedeljnom maksimumu od preko 137 milijardi dolara, nakon što je nedelja počela sa samo 104 milijarde dolara.

Kako je nedavno preneo Cointelegraph, suosnivač itirijuma, Džozef Lubin, izjavio je na Tviteru da "je kripto dostigao dno za 2018". On je dalje dodao da iz njegove perspektive "budućnost izgleda veoma svetla".

Ranije ove nedelje, dva američka kongresmena predstavila su dvostranački zakon pod nazivom "Zakon o klasifikovanju tokena", koji predlaže da se kriptovalute ne definišu kao hartije od vrednosti.