Neidentifikovana 36-godišnja osoba koja poseduje bitkoin račun izgubila je više od 100.000 evra u bitkoinu dok je bio prijavljen na javnoj bežičnoj mreži u restoranu u Beču,u Austriji.

Međutim, austrijska policija tvrdi da i dalje istražuju da li je račun žrtve već bio hakovan pre nego što je otvorio svoj račun na neobezbeđenoj mreži, prenosi CBS.

Ovaj najnoviji slučaj odražava sve veću zabrinutost zbog sigurnosti digitalnih valuta poput bitkoina i itirijuma, uprkos njihovoj sve većoj popularnosti kao načinu plaćanja.

Možda je najznačajniji gubitak bitkoina zbog sigurnosnih problema došao u 2014., kada je bitkoina i Mt.Gox menjačnica propala nakon prekršaja na platformi i ukradena je značajna količina kriptovaluta. Bivšem izvršnom direktoru berze, Mark Karpelesu, trenutno se sudi u Japanu zbog optužbi za manipulaciju i proneveru podataka.

Ostali slučajevi kršenja bezbednosti

Sredinom 2017. godine, najveća bitkoin i itirijum menjačnica u Južnoj Koreji, Bithumb, takođe su napali hakeri i ukrali kriptovalute u vrednosti od 1,2 milijardi vona ili više od 1 milion dolara. Čovek iz Pensilvanije je priznao da je nedavno pokrao 40 miliona dolara  bitkoina.

Kriptokriminal

Uprkos ovim incidentima, digitalne valute nastavljaju da povećavaju popularnost među investitorima. Zbog toga, cena itirijuma je porasla za 2.600% u samo nekoliko meseci, od samo 8,17 dolara početkom 2017. Godine. Vodeća kriptovaluta bitkoin je u međuvremenu porasla na preko 8.000 dolara od početka godine kada je bio 1.027 dolara.


 

Pripremi: Nenad Ćurčić