Analitičari iz japanskog finansijskog giganta Nomura utvrdili su da bi bitkoin mogao doprineti čak 0,3% dodatnog BDP-a Japana.

U beleškama klijenta prevedih od strane Business Insider, Jošijuki Suimon i Kazuki Mijamoto pohvalili su pozitivne efekte potrošnje koja proizilazi od velikog broja Japanaca koji poseduju bitkoin.

Optimizam se zasniva na rastu bitkoina ove godine, što je uticalo na to da zemlja preuzme “pol” poziciju u trgovanju bitkoina za fiat, kao i da usvoji stimulativne regulatorne okvire za dalju implementaciju bitkoina u svoju ekonomiju.

Nakon kristalisanja pravnog stava, bitkoin je ubrzao u ceni do te mere da Nomura predlaže da imovina može imati "pozitivan učinak" na japanski BDP.

"Skala ovog povećanja imovine teško se može zanemariti", komentarisao je rast bitkoina.

Opšti stav javnog mnjenja u suprotnosti je sa novim talasom apokaliptičnih predskazanja koja su se pojavila u vodećim medijima u Americi ove nedelje. Denis Gartman i Sin Bojd su izjavili za CNBC tokom protekle nedelje da će investitori tražiti povratak na zlato ako bi se bitkoinova karakteristična nestabilnost pokazala previše za njih.

Pored toga, Gartman je prognozirao pad do 5.000 dolara za BTC, ali nije mogao da precizira kada bi se to moglo dogoditi.

U decembru su centralne banke u Poljskoj i Danskoj izdale upozorenja potrošačima da ne ulažu u kriptovalute.


 

Pripremio: Nikola Mosurović