Bitkoin (BTC) i iter (ETH) su roba sa dodatom vrednosti, dok je status XRP-a još uvek nejasan, izjavio je predsednik Komisije za trgovanje robnim fjučersima (CFTC).

Predsedavajući CFTC-a Hit Tarbert ponovio je stav regulatora prema bitkoinu i iteru u intervjuu za internet portalu Cheddar 13. januara. Tarbert je rekao:

"Dakle, upravo su sada bitkoin i iter ti za koje mislimo da su pod našom jurisdikcijom."

U Sjedinjenim Državama je CFTC odgovorna za regulisanje robe, dok hartije od vrednosti spadaju u jurisdikciju Komisije za hartije od vrednosti. U isto vreme, predsedavajući je očigledno prvi put izrazio svoja mišljenja o XRP - trećoj najvećoj kriptovaluti po tržišnoj kapitalizaciji. Što znači, CFTC i dalje nema jasan stav.

Tarbert navodno prvi put govori o XRP-u u robno-bezbednosnom kontekstu

Prema Tarbertu, regulatorni status XRP-a za sada je još uvek nejasan, uprkos radu CFTC-a sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) da se „stvarno razmisli o tome šta spada u koji okvir“ u protekloj godini. Tarbert je rekao:

"Mi smo blisko sarađivali sa SEC-om proteklih godinu dana da stvarno razmislimo o tome šta spada u koju kutiju, jer mislim da ako čujem bilo šta od učesnika na tržištu, zaista nam treba jasnoća. Bez jasnoća je zaista teško shvatiti kako će se to regulisati na kraju."

CFTC omogućava da se fjučers tržišta razvijaju na osnovu kriptovaluta

Pored toga, predsedavajući CFTC-a je takođe ponovio svoj pozitivan stav prema tržištu digitalne imovine, napominjući da vlast aktivno doprinosi tržištu. Tarbert je primetio:

"Na mnogo načina, ono što regulišemo, stvaramo tržište za digitalnu imovinu, tako da dozvoljavamo digitalne aktive - ona ​​koja spadaju u našu nadležnost, a to je, pre svega, to da budu roba sa dodatom vrednosti."

Predsedavajući je naveo da dopuštajući kriptovalutama da „uđu u svet CFTC-a“ regulator dopušta da se tržište fjučersa u budućnosti razvija na osnovu tih proizvoda. Prema Tarbertovim rečima, CFTC postepeno pomaže da se ozakoni tržište, kao i doda likvidnost tržištu digitalne valute pružajući mu funkcionalnosti fjučers tržišta kao što su otkrivanje cena, hedžing, upravljanje rizikom i drugo.

Hit Tarbert, koji je nasledio bivšeg predsedavajućeg CFTC-a Kristofera Đankarla u julu 2019. godine, rekao je prvi put da regulator ETC smatra robom u oktobru 2019. CFTC je ranije dao sličnu izjavu o bitkoinu u martu 2018. godine.

Regulatorni status XRP-a do sada je zaista bio nejasan

U međuvremenu, regulatorni status XRP-a do sada je bio nejasan, posebno nakon što se Ripple, kompanija koja stoji iza tokena, suočila sa tužbom koja tvrdi da je vodila neregistrovanu prodaju hartija od vrednosti. Podneta je u 2018. godini i privukla je pažnju u avgustu 2019. godine, tužba tvrdi da je Ripple zavarao investitore i prodao XRP kao neregistrovane hartije od vrednosti u suprotnosti sa saveznim zakonom.

Nakon toga, Ripple je početkom decembra 2019. godine podneo zahtev za odbacivanje tužbe, tvrdeći da je slučaj kontradiktoran. Prethodno je Cointelegraph objavio stručno mišljenje o složenom regulatornom statusu XRP-a.

Cointelegraph je kontaktirao Ripple vezano za nedavnu izjavu predsedavajućeg CFTC-a o nejasnom regulatornom statusu XRP-a, ali do vremena objavljivanja članka nije dobio komentar.