Nedelja, 19. maj - većina od prvih 20 kriptovaluta beleži značajne dobitke na dan u vreme pisanja. Bitkoin (BTC) je ponovo došao blizu 8.000 dolara. Oporavak tržišta dolazi nakon oštre korekcije 17. maja nakon čega je usledila gotovo cela nedelja masivnog rasta.

Market visualization courtesy of Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin je u porastu za oko 8% na dan i trguje se za 7.928 dolara u vreme pisanja, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Na nedeljnom nivou, novčić je u porastu za oko 11%.

Bitcoin 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni prikaz cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Kao što je Cointelegraph objavio ranije danas u analizi, brojke objavljene od strane jednog od članova razvojnog tima bitkoina, Luka Dašera, pokazuju da više od polovine nodova u Bitkoin mreži i dalje koriste softver koji je ranjiv na tzv. “inflation bug” koji je otkriven u septembru 2018. godine.

Iter (ETH) i dalje drži poziciju najvećeg altkoina po tržišnoj kapitalizaciji, koja trenutno iznosi 27 milijardi dolara. Drugi najveći altkoin, XRP, ima tržišnu kapitalizaciju od 16,9 milijardi u vreme pisanja.

Podaci sa CoinMarketCap-a pokazuju da je ETH u porastu za preko 7% na dan. U vreme pisanja ETH-om se trguje za 254 dolara. Na nedeljnom nivou, novčić je zabeležio porast cene za preko 35%.

Ether 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: CoinMarketCap

XRP je takođe u porastu za oko 7% na dan i trguje se po ceni od 0,4 dolara u vreme pisanja. Na nedeljnom nivou, novčić je u porastu za preko 28%.

XRP 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni prikaz cena XRP-a. Izvor: CoinMarketCap

Među prvih 20 kriptovaluta, bitkoin keš (BCH) i deš (DASH) beleže dvocifrene dobitke sa 13 i 10 procenata.

U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je 247,8 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za 18% više u odnosu na vrednost od pre nedelju dana.

Total market capitalization 7-day chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni prikaz ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

U nedavnom izveštaju se tvrdi da su iz Evropske centralne banke izjavili da kriptovalute ne utiču na monetarnu politiku i nisu značajan faktor u realnoj ekonomiji.