Proizvođač automatizovanih uređaja (ATM) za bitkoin (BTC) Lamassu se preselio u Švajcarsku zbog regulatornih poteškoća u drugim zemljama, prema blogu objavljenom 1. januara.

Lamassu - sada nazvan Lamassu Industries AG - preselio se u švicarski kanton Lucern, jer kompanija želi "da bude na mestu gde su pravila dobro definisana i regulatori su naklonjeni inovacijama."

Lamassu je objavio da je 15 banaka odbilo njegove aplikacije za otvaranje naloga jer proizvodi terminale za bitkoin, a ne učestvuje u trgovanju ili skladištenju digitalnih valuta. Dodatno, kompanija je navodno odbijena od strane kompanije Stripe koja pravi procesore za plaćanja na svom sajtu.

Švajcarska je poznata po svojoj naklonjenosti kriptu i blokčein razvojnom centru "Kripto dolina" u gradu Zugu. U decembru, Zug je rangiran kao najbrže rastuća tehnološka zajednica u Evropi. Zug je došao na prvo mesto prema godišnjem rastu učesnika na tehnološkim „meetup“ događajima u evropskim gradovima, sa rastom do 177% u odnosu na prethodnu godinu.

Nekoliko velikih kompanija u kripto okruženju preselilo se u prijateljske jurisdikcije kao sredstvo regulatorne arbitraže. U maju, nekada najveća berza kriptovaluta u Poljskoj, BitBay, odlučila je da obustavi svoje aktivnosti u zemlji, jer banke više neće da sarađuju sa kompanijom. Berza je najavila da će je zbog toga voditi novi snabdevač u Republici Malti, gde su lokalni zakoni više kripto prijateljski.

Kasnije u junu, najveća kripto berza na svetu, Binance, otvorila je bankovni račun na Malti, rekavši da je novi bankovni račun bio "veoma značajan" razvoj otkad je berza prvi put otkrila da je preselila svoje sedište na ostrvo. Taj potez je navodno usledio nakon vesti da su japanski regulatori izdali upozorenje toj berzi.

Osim Švajcarske i Malte, i druge zemlje - kao što su Bermuda, Estonija i Lihtenštajn - takođe aktivno prilagođavaju i stvaraju zakone kako bi pozdravile blokčein i kripto projekte. U julu su Bermudska ostrva predstavila planove za izmenu Zakona o bankama kako bi se uspostavila nova klasa banaka koja nudi usluge lokalnim finteh i blokčein organizacijama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović