Tvorac jednog od najpoznatijih bitkoin (BTC) događaja je potvrdio da se više neće održavati jer je ispunio svoju "početnu misiju".

U izjavi na zvaničnoj veb stranici Bitcoin Black Friday, Džon Holmkvist je rekao da se "odljubio" od ideje da koristi BTC za potrošačka plaćanja.

Holmkvist: Bitkoin je "investicija i novi finansijsko sredstvo"

Utvrdio je da je bitkoin investicijski instrument i finansijsko sredstvo, a jednostavna plaćanja treba prepustiti altkoinima poput bitkoin keša (BCH).

„Odlučio sam da ne nastavim sa vođenjem “Bitcoin Black Friday” događaja. Nakon 7 godina i 6 uspešnih događaja, odljubio sam se od ideje korišćenja bitkoina kao sredstvo plaćanja potrošača“, napisao je.

Holmkvist je nastavio:

„Iako postoje druge alternative poput BCH-a, mislim da je osnovni slučaj upotrebe bitkoina i dalje oblik ulaganja i kao novog finansijskog instrumenta.“

„Misija izvršena“ za Crni petak

2019. na Crni petak sam par BTC/USD se trguje na nivou koji mnogi smatraju značajnim popustom. Tokom protekle nedelje, bitkoin je pao 20%, nakon čega se oporavio i sada kruži na nivou iznad 7.100 dolara.

U međuvremenu se pojavilo Holmkvistovo otkazivanje koje je dovelo do suptilnog pomeranja u kriptovalute koje nisu bitkoin. BCH, podrazumevao je, nema dugoročnu svrhu ulaganja i posebno je dizajniran za potrošnju.

Takav slučaj upotrebe, zauzvrat, sugeriše da sredstva poput BCH-a nemaju iste kvalitete novca kao bitkoin, što ih čini sličnijim fiat valuti.

On smatra da je “Bitcoin Black Friday” događaj u celini ispunio očekivanja:

„Mislim da je početna misija koju ovaj sajt ima veoma dobro završena.“

Bitkoin kompanije i dalje nude svoje popuste na Crni petak. Među njima su popusti za trgovanje na berzi Binance, kao i popust od 30% na hardverske novčanike kompanije Ledger.