U petak, 22. decembra, usred pred-praznične žurbe, tržište kriptovaluta bilo je u crvenom. Altoini su izgubili do 40% vrednosti, a bitkoin je bio blizu, prateći 30% pada i dostigavši 11.833 dolara po novčiću. U jednom danu, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta umanjena je za više od 200 milijardi dolara.

Samo nekoliko dana ranije 17. decembra, bitkoin je dostigao rekordni nivo od 20.078 dolara, nakon pada bitkoin se kreće između 16 i 17 hiljada dolara.

Usledilo je nekoliko dana nestabilnosti. Samo 24 sata nakon zastrašujućeg pada, tržište je videlo značajan povratak nazad. Oporavak, međutim, nije bio stabilan i brzo je usledio još jedan pad na katolički Božić.

Od tada, međutim, bitkoin postaje stabilan i potpuno je oporavio svoju vrednost nakon velikog pada, trgujući u proseku nešto više od 15.000 dolara.

BCH

Ukupna tržišna vrednost, koja se takođe uvećala, a zatim ponovo opala tokom vikenda, od ponedjeljka je u stalnom porastu. Ukupna tržišna vrednost takođe je pokazala gotovo potpun oporavak, na 606 milijardi dolara.

BCH

Mnogi bitkoin investitori su u prošli petak izgubili savršenu priliku da otkupe bitkoin po "diskontnoj" ceni.

Drugi su istakli da korekcija ukupne tržišne vrednosti oko Nove godine nije ništa novo i primetili da su korekcije poput one u prošli petak zapravo samo ono što tržištu treba.


 

Pripremio: Nikola Mosurović