Bitkoin (BTC) je 25. juna postavio novu rekordnu cenu u poslednjih 15 meseci, nastavljajući tromesečni kontinuirani rast.

Market visualization

Vizualizacija tržišta zahvaljujući Coin360

Podaci sa Coin360 ukazuju da je bitkoin definitivni predvodnik rasta na tržištu kriptovaluta, sa 6% rasta u periodu od 24h koji su doveli par BTC/USD na nivo od 11.350 dolara.

Poslednji put kada se par trgovao na tom nivou bilo je u prvoj nedelji marta 2018. godine, pre nego što je došlo do dužeg perioda kada je tržište bilo u padu i kada je bitkoin pao do nivoa od 3.130 dolara.

Poslednji talas se nastavlja iznenađujuće uzlaznim trendom koji je počeo 1. aprila, bitkoin se izborio sa negativnim vestima i drugim pritiscima i uspeo da povrati veći deo izgubljenog u 2018.

Otpor na nivou od 10.000 dolara, za koji su analitičari govorili da će predstavljati značajnu prepreku, nestao je krajem prošle nedelje, nakon čega je usledio skok na 11.000 dolara za manje od 24h.

Ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina sada iznosi preko 200 milijardi dolara, što se nije videlo od prošle godine. Ukupna dominacija tržišta sada je dostigla 60%- što je rekord od 2017. godine.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon sedmodnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

“(Bitkoin) nije briga za altkoin torbe (bags)”, komentarisao je onlajn kripto trgovac i investitor Džoš Rejdžer u ponedeljak na Tviteru.

“Bitkoin dominacija nastavlja da širi optimizam i sve dok BTC nastavlja da raste nema ništa od sezone altova.”

Altkoini su zabeležili relativno blage performanse, jer se pažnja usresređuje na povratak bitkoina u formu.

Itirijum (ETH), druga po veličini kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, polako se popela u utorak na nivo od 313 dolara, što je jedna ud uspešnijih performansi na uglavno ravnom tržištu.

Ether 7-day price chart

Grafikon sedmodnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Lider na dnevnom nivou ostaje tron (TRX), koji je zabeležio skromnih 3% dobitka na bazi novog tehničkog unapređenja i pokretanja stejblkoina.

Ovom trendu se suprotstavio binance coin (BNB), koji je pao sa svojih maksimuma blizu nivoa od 40 dolara i trgovao se blizu nivoa od 36 dolara.